Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home 150 Job Santema

Job Santema

​​​​​Job Santema is al 60 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Met zijn 93 jaar is hij onze oudste collectant. "Ik heb al meer dan miljoen euro opgehaald", vertelt hij trots. "Dat is toch leuk?!" 

Job Santema 640.jpg​Foto: Raymond Rutting

Den Haag Centraal. Daar is Job ieder jaar tijdens de Rode Kruis-week te vinden. Hij heeft dan één doel: zoveel mogelijk geld ophalen. Hoe hem dat lukt? "Geen idee. De mensen komen vanzelf naar mij toe."

Zoveel mogelijk mensen helpen

Job werd al Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg verschillende onderscheidingen. "Bij het kantoor van Rode Kruis afdeling Den Haag is er zelfs een plein naar mij vernoemd", vertelt hij. "Maar uiteindelijk doe ik het daar natuurlijk niet voor. Ik doe het om zoveel mogelijk mensen te helpen." Of Job er al over nadenkt om te stoppen? "Wel nee", klinkt het resoluut. "Dat is juist de kunst: dat ik het zo lang mogelijk volhoud." 

Bekijk de hele tentoonstelling

Speciaal voor dit jubileumjaar heeft fotograaf Raymond Rutting een aantal van onze vrijwilligers geportretteerd. Job is daar één van. De foto's worden dit najaar tentoongesteld​ in een museum. 

Klik hier​ om terug te gaan naar het overzicht. ​


Artikel delen?