Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home 150 Martijn Nekoui in Zambia

Martijn Nekoui in Zambia

​​​MOAM-founder Martijn Nekoui ontwierp voor Rode Kruis in het kader van het 150-jarig bestaan een wel heel bijzonder shirt. Een shirt dat je doet stilstaan bij de échte betekenis van het Rode Kruis. In Zambia bezocht hij een aantal projecten van het Rode Kruis en zag met eigen ogen wat het merk en het werk van het Rode Kruis inhouden. “Het Rode Kruis helpt écht, altijd en overal”. 

Martijn_in_Zambia 640.jpg
Martijn Nekoui in Zambia. Foto: Martijn Nekoui.

April 2017. Martijn Nekoui komt na een lange rit door de uitgestrekte velden en zandvlakten aan in een klein dorpje in Lumulunga District, Western Province, Zambia.  Hij stapt uit de auto – de enige in de verre omgeving – in een totaal andere wereld dan wat hij en jij gewend zijn. 

Belang van schoon drinkwater

In dit gebied helpt het Rode Kruis bij het aanleggen van waterpompen en toiletten in de dorpen en op scholen. Ook maken onze vrijwilligers mensen bewust van het belang van schoon drinkwater en goede hygiëne. Daarmee wordt het probleem van diarree,  tot voor kort een van de meest voorkomende ziekten bij kinderen onder vijf jaar – drastisch aangepakt. 

“Deze mensen leven in lemen hutjes, zo’n acht uur lopen van het dichtstbijzijnde stadje. Ze voorzien in hun eigen onderhoud door het verbouwen van rijst en maïs", vertelt Martijn. Het belang van goede hygiëne werd absoluut niet gezien. Zij poepten gewoon in het veld, een paar meter van de waterbron vandaan, en het belang van handen wassen werd totaal niet onderkend."

"Gevolg: veel kinderen stierven aan diarree. Het Rode Kruis heeft sámen met de bevolking toiletten gebouwd, waterputten aangelegd en voorlichting gegeven over het belang van hygiëne”, zo schetst Martijn in een notendop het probleem én de oplossing.​

 


Structurele oplossing

“En omdat de vrijwilligers van het Rode Kruis ook onderdeel zijn van de gemeenschap daar, zorgen ze ervoor dat de oplossing ook structureel is. Dat mensen zich bewust blijven van bijvoorbeeld het belang van de toiletten en het wassen van handen."

Wat Martijn werkelijk aangrijpt is om te zien hoe deze mensen leven, maar belangrijker nog, hoe volstrekt gelukkig met name de kinderen ogen. "Ze hebben werkelijk helemaal niets… geen voetbal, geen pop. Niets. Ze spelen met kiezeltjes, stokjes en met elkaar. Het is toch fantastisch dat wij hen alleen al kunnen helpen door iets simpels als een toilet of schoon drinkwater." 

"Deze reis heeft mij een prachtige ervaring gebracht en ik ben echt heel blij dat ik met eigen ogen heb kunnen zien hoe het Rode Kruis een wereld van verschil kan maken”.    


Bestel MOAM T-shirt

Martijn heeft drie T-shirts ontworpen voor het 150-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis.​ Koop een van de shirts, zet jezelf op de foto en deel het met je vrienden! De opbrengst van het shirt komt uiteraard volledig ten goede van het werk van het Rode Kruis, in binnen- en buitenland.

Bestel Tshirt.png 


Artikel delen?