Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Aan de slag in het rampgebied
12 februari 2013 |

Aan de slag in het rampgebied

Vanmorgen ben ik met de helft van het operationele noodhulp team afgereisd naar het rampgebied. Nu ben ik echt in de volgende fase beland. We gaan aan de slag.

Vier uur in de auto

Weer vier uur in de auto. Deze heeft nog minder ruimte dan de vorige en iedereen heeft de kramp behoorlijk in de benen als we in Xai-Xai aankomen om het team voor te stellen aan de collega’s die ik vorige week al ontmoet had.

Dicht bij het rampgebied

Na deze bespreking moeten we weer een uur terug via dezelfde weg richting ons verblijf. We willen zo dicht mogelijk bij het rampgebied zijn en niet eerst 2 uur in de auto zitten. Onze standplaats, Bilene, ligt aan de kust en kent daarom ook een paar resorts. Best een contrast als je nagaat dat we maar een paar kilometer van de vele ontheemden zitten.

Doorwerken tijdens het weekend

In Bilene hebben we dan eindelijk wel stroom (!) dus kan ik snel al mijn apparatuur opladen. Je weet nooit hoe lang het duurt. Bilene ligt er vandaag heel erg verlaten bij, geen kip te bekennen maar ik kan me voorstellen dat het tijdens het weekend een gekkenhuis is met een invasie van mensen uit Maputo die hier voor een weekendje komen feesten. Goed, daar zal het team niet zoveel van mee gaan krijgen omdat het de bedoeling is dat we tijdens het weekend doorwerken.

Dolgraag aan de slag

Het team is volgens mij ook blij dat ze uit Maputo zijn. Ze zijn natuurlijk gemaakt om hun werk te doen en gelukkig willen ze allemaal gewoon dolgraag aan de slag. Goed om die energie te zien, dat geeft mij ook weer een boost. Ik heb zin in deze fase van onze hulpverlening, we gaan bouwen, doen, verbeteren...