Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Aankomst in Mozambique
1 februari 2013 |

Aankomst in Mozambique

Precies 24 uur nadat ik ben vertrokken uit Nederland kom ik aan in Maputo, Mozambique. Gelukkig heb ik wat kunnen slapen tijdens de nachtvlucht en voel me best fit. 

Hallo Mozambique

Bij aankomst is een visum gemakkelijk te verkrijgen: foto laten maken, sticker met foto wordt meteen geprint en in je paspoort geplakt. Heel professioneel. Op het vliegveld krijg ik meteen de eerste tropische regenbui over me heen. En natuurlijk slaat die warme, vochtige lucht meteen als een deken om je heen. Van 8 naar 30 graden, het blijft altijd even aanpassen. Dat belooft wat. 

Drukte bij het lokale Rode Kruis

Nadat ik mijn bagage bij het hotel heb gebracht, ga ik meteen naar het kantoor van het lokale Rode Kruis. Wat een drukte voor de poort! Tientallen mensen staan kleding te sorteren en pakken het in. Klaar voor distributie naar het rampgebied. Dit geeft meteen dat gevoel van urgentie dat bij noodhulp zo aanwezig is. 

Kennismaken met collega´s

In de middag staat kennismaken met mijn nieuwe collega’s op de planning. We moeten snel een hecht team vormen. We krijgen de laatste updates en in de loop van de dag druppelen ook andere leden van het team binnen. Ik was nummer drie, tegen de avond zijn we met vijf personen. 

Het team zal nu gestaag blijven groeien. ‘s Avonds hebben we al een eerste teambespreking. Een dagelijks ritueel de komende tijd. Het is belangrijk dat we informatie uitwisselen, van elkaar leren en elkaar aanvullen. 

​​