Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Actieplan voor noodhulpoperatie besproken
10 februari 2013 |

Actieplan voor noodhulpoperatie besproken

​In het holst van de nacht schieten ineens alle lampen van mijn kamer aan. Ik baad in het licht, schrik me kapot. Ik hoor buiten allemaal alarmen afgaan. Waar ben ik?

Natuurlijk, de stroom is eindelijk terug, na 24 uur zonder. Het is 3 uur ’s nachts en ik ben zo moe maar moet me toch uit mijn bed slepen om die felle lampen uit te doen. Uiteindelijk slaap ik uit tot 8 uur. Het is per slot van rekening zondag, dus dan mag het best.

Veldwerk ondersteunen

Om 9 uur ben ik toch weer aan het werk. Ik moet echt de laatste hand leggen aan ons actieplan en het budget. Dan hoeft het veldteam zich daar geen zorgen om te maken. Hoe meer ik uit hun handen kan nemen hoe meer zij zich echt kunnen richten op het werk in het veld. Ik realiseer me nu dan ook dat er altijd mensen als ik nodig zijn. Tijdens mijn 10 jaren in Afrika stond ik meestal aan de veldkant; handen uit de mouwen en watersystemen of toiletten aanleggen. Toen stond er ook altijd een team achter me zodat ik mijn werk kon doen. Nu hoor ik dus bij zo’n team.

Actieplan besproken: een mijlpaal 

In de middag hebben we samen een lange bespreking gehad over het actieplan. Dat is nu onze basis voor het werk in het veld, maar ook om duidelijk te maken aan onze achterban en donateurs wat er nu echt gedaan gaat worden. Een hele mijlpaal omdat we de omslag maken van planning en ontwerp naar uitvoering.

Over een paar dagen is het menens en gaan we de noodhulpoperatie enorm opschalen, want laten we niet vergeten dat we natuurlijk al sinds eind januari actief zijn en dat er in totaal nog steeds ongeveer 250.000 mensen ontheemd zijn en onvoldoende hulp krijgen.

Gevolgen van een ramp 

Ik verbaas me er overigens over dat er in Nederland blijkbaar geen aandacht aan deze ramp besteed wordt. Want qua omvang van het aantal ontheemden is deze ramp 3 keer zo erg als de watersnoodramp van 1953, die ongeveer 70.000 mensen ontheemde. Dit is ongeveer evenveel als er nu alleen al in de stad Chokwe ontheemd zijn. Daarnaast was blijkbaar pas 6 jaar na de watersnoodramp, in 1959, het laatste stroomgat gedicht. Dit geeft ook aan hoe gigantisch de klus was om te herstellen van de gevolgen van een ramp van deze omvang.

Van 3 naar 20 man 

Vandaag bestaat het Nederlandse contingent uit 4 man. Dit is de na de Spaanse (5 man) de grootse delegatie. In 8 dagen zijn we nu gegroeid van een team van 3 naar bijna 20 man. Dat geeft toch aan hoe begaan we zijn met deze ramp, ondanks de beperkte nieuwswaarde.  
​​​
mozambique.jpg
Een foto van het getroffen gebied. Gemaakt van boven af om te laten zien hoe veel land er onder water staat.