Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Bezoek aan Chokwe en Chiaquelane
20 februari 2013 |

Bezoek aan Chokwe en Chiaquelane

​Vandaag bezoek ik Chokwe en Chiaquelane. Het zal mijn laatste keer worden want morgen moet ik alweer terug naar Maputo voor de laatste besprekingen en om dan op het vliegtuig te stappen.

Puinruimen

In Chokwe zie ik mensen nog steeds hard aan het werk om de puin van de straten te ruimen. Het wordt wel steeds drukker op de straten, met meer winkels die weer open gaan, meer marktkraampjes, etc. We rijden in een grote boog door de verschillende wijken in de stad. Nu kunnen we eindelijk op plekken komen waar het water tot wel 3 meter hoogte heeft gestaan. Dat is indrukwekkend om te zien.

Basisschool

Zo bezoek ik een basisschool waar je de vloedlijn goed kunt zien. Tientallen kinderen staan de muren te schrobben, ondertussen staan alle schoolbankjes buiten te drogen. Ik ben bang dat deze onbruikbaar zullen zijn want ik zie allemaal bobbels en barsten in het blad. Hoe gaan de kinderen in die klaslokalen zitten?

Teams in actie

In Chiaquelane is er veel bedrijvigheid. Er worden gaten voor de toiletten gegraven, er worden nieuwe vrijwilligers opgeleid, etc. Het is zo goed om de actie te zien, twee weken nadat ik hier voor het eerst was. Ik heb er alle vertrouwen in dat de teams het nu ook zonder mij gaan redden. Ik kan naar huis...