Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Carla Brooijmans brengt een bezoek aan ebola-gebied – blog 2
12 januari 2015 |

Carla Brooijmans brengt een bezoek aan ebola-gebied – blog 2

De strijd tegen ebola is nog niet voorbij. Ebola-coördinator Carla Brooijmans woont in Guinee een voorlichtingsbijeenkomst bij over ebola. Het plaatselijke dorpshoofd bezorgt haar koude rillingen met zijn verhaal.

"Als de ambulance met de patiënt vertrokken is en ook het werk van het desinfecteringsteam erop zit, voeg ik me bij het voorlichtingsteam. Het dorpshoofd vertelt hoe zijn dorp getroffen werd door ebola. Op dit moment zijn maar liefst zeven van zijn dorpsgenoten, inclusief de patiënt die zojuist met de ambulance vertrokken is, opgenomen in de behandelcentra in Guekedou en Macenta. Zij krijgen daar een behandeling of wachten op de testresultaten die moeten uitwijzen of de symptomen al dan niet terug te voeren zijn op ebola. De toedracht van de besmetting is even menselijk als verraderlijk, stel ik vast.

ebola huis desinfectie.jpg 

Als de ambulance met de patiënt vertrokken is, start het team van vrijwilligers met de desinfectie van het huis.

Besmettelijk lichaam

Ik krijg koude rillingen. Toen in het naburige dorp een moeder van een van zijn dorpsgenoten overleed aan ebola, sloeg het noodlot toe. De vrouw wilde het lichaam van haar moeder volgens lokale traditie verzorgen en voorbereiden op de begrafenis. Het virus is echter na overlijden nog steeds erg besmettelijk via de vrijkomende lichaamssappen. En tijdens het aanraken van het zeer besmettelijke lichaam van haar overleden moeder liep zijzelf het virus op. Eenmaal thuis werd ze ziek. Ook haar man raakte besmet. Inmiddels zijn acht van zijn dorpsgenoten, inclusief de vrouw en haar man, overleden aan ebola en dit zullen hoogstwaarschijnlijk niet de laatste slachtoffers in het dorp zijn.

Alarmnummer voor ebola

In Guinea heeft het Rode Kruis in totaal 1.103.776 personen bereikt met voorlichtingssessies en ik begrijp hoe nodig deze sessies zijn. Met spotjes op radio en tv wordt geprobeerd een nog groter publiek te bereiken. Rondom het dorpshoofd heeft zich nu een grote groep mensen verzameld. Het voorlichtingsteam benadrukt hoe belangrijk het is dat het alarmnummer direct gebeld wordt wanneer ook maar het kleinste vermoeden bestaat dat iemand besmet is met het virus, of wanneer iemand is overleden aan ebola. Patiënten, noch overledenen kunnen absoluut niet aangeraakt zonder het risico dat een volgende persoon besmet zal raken.

Overlevingskansen

De Rode Kruis-vrijwilligers leggen uit dat iedereen die contact heeft gehad met een zieke goed gemonitord moet worden, zodat bij de eerste symptomen direct met de behandeling gestart kan worden en de overlevingskansen dan het grootst zijn. Het dorpshoofd lijkt nu doordrongen van het grote besmettingsgevaar en geeft aan de adviezen goed begrepen te hebben. Een gevoel van machteloosheid besluipt me. Waarom heeft hij de adviezen niet eerder opgevolgd zodat de 15 besmettingen in zijn dorp voorkomen zouden zijn?

 

carla voorlichting ebola.jpg 

Rondom het dorpshoofd verzamelt zich een grote groep inwoners. Het voorlichtingsteam maakt er dankbaar gebruik van.

Meer patiënten wachtend op vervoer

We moeten verder. Er zijn nog meer patiënten die wachten op vervoer  naar een behandelcentrum. In het volgende dorp wacht een tweede patiënt, met de verschijnselen van ebola. En later, als we weer terug zijn in Kissidougou, hoor ik dat er vanuit een derde dorp een alarmmelding binnengekomen is en dat de teams zijn uitgerukt.

Gueckedou

Ik reis verder in zuidelijke richting, naar de stad Gueckedou, in de buurt van de grens met Liberia en Sierra Leone. Twaalf maanden geleden is hier de epidemie begonnen. Ik leg dezelfde hobbelige weg af als de patiënten die we eerder vandaag hebben opgehaald. Ik probeer ik me voor te stellen hoe de patiënten zich gevoeld moeten hebben. Een garantie op een gezonde terugkeer hebben ze niet. Dat besef moet verschrikkelijk zijn.

Morgen staat me een bezoek aan een begraafplaats te wachten. Het Rode Kruis heeft sinds de uitbraak 2.119 veilige en waardige begrafenissen uitgevoerd in Guinee. Ook in Gueckedou verzorgt het Rode Kruis de veilige begrafenissen van patiënten die aan ebola zijn overleden."

​Volg Carla op haar reis door het ebola-gebied. Ze bezoekt een behandelcentrum, is bij een voorlichtingssessie en woont een veilig en waardig uitgevoerde begrafenis bij. Het derde deel en vierde deel volgen komende dagen, of lees vanaf Carla's eerste blog.