Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Corry Zutphen in Volendam
27 mei 2013 |

Corry Zutphen in Volendam

31 december 2001 – cafébrand in Volendam
 
"De klap kwam later"
 
Goed gezorgd
In de nieuwjaarsnacht van 2001 ging haar pieper.‘Een nieuwjaarswens’, dacht Corry Zutphen nog. De vrijwilligster van de geneeskundige eenheid van het Rode Kruis werd met spoed naar Volendam geroepen, waar café ’t Hemeltje in brand stond. Als een van de eersten kwam Corry (54) aan op de dijk. “De brandweer en wat hulpdiensten waren er al.” Zutphen en haar collegae ontfermden zich over de jongeren die door buurtbewoners waren opgevangen. “In veel huizen waren die kinderen onder de douche gezet of in natte lappen gewikkeld. Er is goed voor ze gezorgd.” De paar uur daarna wikkelde ze slachtoffers in zogenaamde burnshields en verleende ze hand- en spandiensten.
 
Bijgestaan
“De omvang van de hele ramp zag ik pas een dag later op televisie. Je krijgt een tunnelvisie. Dat zal wel zijn om jezelf te beschermen.” De klap kwam later. Drie maanden lang werden alle vrijwillige hulpverleners op non-actief gezet. Bij de verwerking werden ze bijgestaan door psychosociale hulpverleners. Nog steeds is de basisschoollerares vrijwilliger bij het Rode Kruis. Een ramp zoals in Volendam heeft ze nooit meer meegemaakt. Elke keer als ze zoiets ziet op televisie, denkt ze aan die nacht in 2001.

“Ik heb het lang weggestopt. Ik deed altijd boodschappen in Volendam. Na de ramp heb ik een tijd lang in Monnickendam boodschappen gedaan. Pas onlangs heb ik een boek over de gebeurtenissen kunnen lezen, tien jaar later.”