Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Frido Herinckx bezoekt de Centraal Afrikaanse Republiek – deel 2
7 augustus 2014 |

Frido Herinckx bezoekt de Centraal Afrikaanse Republiek – deel 2

Frido in CAR.jpg 

Frido Herinckx van het Nederlandse Rode Kruis is deze week samen met collega Frank Dewez in CAR, de Centraal Afrikaanse Republiek. In dit tweede deel van zijn blog vertelt Frido waar onze hulpverlening het meest nodig is.

"Over een halfuurtje vertrekken we naar Kaga Bandoro, ten noorden van de hoofdstad Bangui, voor onze eerste besprekingen en veldbezoek. Zo besloot ik gister mijn blog. Daarop zijn we inderdaad het veld ingegaan, letterlijk, naar de dorpjes in de rurale gebieden. Vaak zijn dat 20 tot 25 huisjes die één waterput delen en waar het water uit de grond opgepompt wordt.

Kapotte waterpompen

We zagen onderweg veel kapotte pompen, een waterput bijvoorbeeld, 10 tot 12 meter diep, compleet droog. De omwonenden moeten daardoor naar de rivier, al gauw één tot twee uur lopen. Bovendien geeft een rivier niet echt schoon water, met alle gevaar voor ziektes van dien. In een volgend dorp zagen we wel weer een werkende waterpomp, met een lokale commissie van vrijwilligers die ervoor zorgden. Hij gaf nog water, maar was niet meer in heel beste staat. Je kunt goed zien dat er weinig geld is voor reparatie en onderhoud. Men probeert het wel te organiseren, maar onderdelen zijn lastig verkrijgbaar. Dat zijn echt de sporen van het conflict.

Wederopbouw op microniveau

Watervoorziening is hier een groot issue. Het Rode Kruis zou lokale mensen kunnen opleiden en een uitrusting geven. Je kunt denken aan waterpomp-gereedschap en een fiets, om van pomp naar pomp te fietsen en zo wat geld te verdienen. Zoiets geeft een impuls aan de wederopbouw van het land op microniveau. Voorwaarde is wel dat er een lokale commissie in het dorp komt die de betalingen voor het water int van elke familie en het onderhoud regelt. Het is een heel simpel systeem dat we kunnen gaan opzetten met behulp van vrijwilligers van het nationale Rode Kruis.

Voorlichting over hygiëne

Ook sanitatie is een issue in CAR. In de rurale gebieden zie je weinig tot geen latrines of ze worden niet gebruikt; de  vrije natuur rond de dorpjes in dit oerwoudgebied wordt daarvoor volop aangewend. In de steden en dichtbevolkte kampen voor ontheemden is de behoefte aan hygiëne des te groter. Voorlichting over hygiëne is hier hard nodig.

Gestaag op sterkte

Onze hulpverlening zal gestaag op sterkte komen. Begin 2015 willen we dat een hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis onze hulpverlening in CAR gaat begeleiden. Dat zullen activiteiten zijn rond watervoorziening en sanitatie, in lijn met het Internationale Rode Kruis dat hier al veel langer is en met name noodhulp biedt. Al met al zullen daar zo'n 150 tot 200 vrijwilligers bij betrokken. Deels afkomstig uit de betreffende dorpen, ondersteund door enkele vrijwilligers van het Rode Kruis.

Frido in Car aan de waterpomp.jpg

Langdurige hulp

We hebben geld te besteden dat is gedoneerd via onze publiekscampagne naar aanleiding van het conflict in CAR en Zuid-Soedan, begin 2014. Daarnaast is er geld van Serious Request 2013. Een gedeelte daarvan is al uitgegeven en in 2015 en 2016 willen we een langduriger programma starten waarin watervoorziening en sanitatie centraal staan. Ook voor de nieuwe 3FM campagne 2014 zijn we al aan het inventariseren. Want dit is een land waar ook seksueel geweld een groot probleem is en waaraan we hulp voor de lange termijn willen geven.

Dreigende instabiliteit

De strijdende partijen staan hier nog steeds tegenover elkaar. Vandaag waren we niet ver verwijderd van de frontlinie. Bij mijn collega Frank en mijzelf overheerst één gedachte: de instabiliteit van de situatie zal veel invloed hebben op wat we op de lange termijn kunnen doen. Er is weliswaar een vredesmacht, maar het echte conflict is nog niet opgelost. Dat kan morgen weer in alle hevigheid uitbreken. Iets wat ons zo weer een jaar kan terugzetten in de tijd. En dat betekent dat we ook zomaar weer in noodhulpactiviteit kunnen vervallen. Het nationale Rode Kruis van CAR zal onze steun de komende jaren hard kunnen gebruiken."

Dit is het tweede blog van Frido over CAR. Lees hier het eerste blog van Frido over CAR.