Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Gerda Schreuder en Ron Ruygrok in Alphen ad Rijn
27 mei 2013 |

Gerda Schreuder en Ron Ruygrok in Alphen ad Rijn

9 april 2011  Alphen aan de Rijn – Schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof

​'Ik sprong direct in de auto'

Ron Ruygrok, vrijwilliger bij het Rode Kruis, stond thuis aardappels te schillen. Hij werd om 17:28 uur gebeld door de coördinator Noodhulp met de vraag of hij stand-by wilde zijn voor een eventuele inzet in Alphen. ‘Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Niet veel later werd ik nogmaals gebeld en nu met spoed. Na een korte briefing sprong ik direct in de auto en haastte me met mede-vrijwilligers richting Alphen. Daar splitste de groep in tweeën: vijf man naar jongerencentrum Het Kasteel en drie togen naar het kerkgebouw Nabij. Daar waren al meer vrijwilligers aan de slag. Er hing een gelaten sfeer in het gebouw. Het laatste nieuws werd op de voet gevold op TV. We hebben veel met de aanwezigen kunnen praten. Dat gaf steun.'

 
"Ik bedacht me geen moment"
Gerda Schreuder is ook vrijwilliger bij het Rode Kruis. Op het moment van de schietpartij bemande ze in het winkelcentrum een Rode Kruis-kraam met zelfgebreide truien en slofjes. Gerda zag de dader aan komen rennen en wild om zich heen schieten. Ze bedacht zich geen moment en wierp zich met gevaar voor eigen leven op een zwaargewonde man om hem te beschermen tegen de kogelregen. Na de schietpartij werd Gerda, die duidelijk zichtbare Rode Kruis kleding droeg, gevraagd om te controleren of de neergeschoten mensen nog in leven waren. Mede dankzij haar EHBO-kennis wist ze wat ze moest doen. “Ik deed gewoon wat ik moest doen en zou het zo weer doen.”

Gerda deed haar verhaal bij Hart van Nederland: