Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Het leven in Chokwe gaat door
8 februari 2013 |

Het leven in Chokwe gaat door

‚ÄčKomend weekend is het carnaval in Nederland. Dat begrijp ik althans, want ik heb nog geen tijd gehad om ook maar een nieuwswebsite te bekijken. Ook tijdens carnaval is het Rode Kruis actief in de hulpverlening.

Leven onder een boom 

Als ik dit lees denk ik hoe raar het eigenlijk is dat er dit weekend honderdduizenden mensen lopen te hossen terwijl er nog steeds 80.000 mensen Chokwe niet in kunnen omdat het er zo'n puinhoop is. Mensen leven hier nog steeds onder een zeiltje vastgeknoopt aan een boom. Zo hoorde ik dat een vrouw twee dagen geleden een baby in het kamp heeft gekregen en dat haar baby de eerste levensdag, misschien maanden, in een deken gewikkeld onder een boom zal moeten doorbrengen. Dit is de dagelijkse werkelijkheid van Chiaquelane.

Versterking van het team 

Het goede nieuws is dat mijn team morgen met 4 man versterkt gaat worden, waaronder een Nederlandse. Ons aandeel komt hierdoor op vier mensen komt te staan. Dit geeft wel aan hoeveel responscapaciteit we toch kunnen mobiliseren.