Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Lange tocht naar het rampgebied
3 februari 2013 |

Lange tocht naar het rampgebied

Vandaag bezoek ik eerst een noodhulp coördinatiebespreking in Maputo met andere hulporganisaties. Een goede gelegenheid om contacten op te doen. We zijn op tijd, maar dat geldt niet voor iedereen. We krijgen tijdens de bespreking een gedetailleerd update van het weer. Vooral in het noorden gaat het veel regenen. Dus ook daar zullen de problemen gaan toenemen. 

Op naar het rampgebied

Aan het begin van de middag ga ik samen met de gezondsheidsexpert op weg naar het rampgebied. Eerst naar Xai-Xai, de provinciale hoofdstad van Gaza. Hier hebben we een afdelingskantoor. Aan het eind van de middag komen we in de buurt. We zitten op de kaart nog op het meest zuidelijke deel van het land. De afstanden in Mozambique zijn groot. Van noord tot zuid is het land meer dan 3.000 kilometer lang. Net zo lang als de westkust van de Verenigde Staten. 

Vlak voor Xai-Xai moeten we de Limpopo rivier oversteken. De uiterwaarden zijn geheel gevuld met water en we rijden wel vijf kilometer en steken tientallen bruggetjes over voor we aan de andere kant zijn. Een brug is er slecht aan toe. Er is een noodbrug op gelegd zodat we er toch nog door kunnen. Hier moet dus alle verkeer tussen het noorden en zuiden overheen, er is gewoonweg geen andere manier.  

Nauwelijks toiletten en stank

In Xai-Xai krijgen we een heel gedetailleerde briefing. We krijgen te horen dat de lokale afdeling elke dag actief met meer dan 130 vrijwilligers in de tijdelijke kampen in Gaza. Zij zijn nu bijna door hun voorraden heen. We horen dat het grootste probleem sanitatie is. Er zijn bijna geen toiletten voor de tienduizenden mensen en in Chokwe ligt er vuil op straat en het stinkt er. 

Laptops weg

Eenmaal terug bij het hotel eten we wat en gaan we naar onze kamer om op tijd te slapen.  Om 21.30 uur gaat mijn collega zijn kamer binnen. Paniek! Alles overhoop en zijn spullen zijn gestolen: er is ingebroken. Snel ga ik mijn kamer in. Ook hier ligt alles overhoop. De inbrekers hebben onze laptops meegenomen! 

In plaats van vroeg te slapen moeten we nu naar het politiebureau om aangifte te doen. Uiteindelijk liggen we na twaalven in bed, lichtelijk gedemotiveerd en toch wat bezorgd. Het is niet fijn als iemand in je kamer is geweest.

mozambique - chokwe.jpg
In de stad Chokwe is troep het enige wat overblijft. Een lastige klus om het op te ruimen. 

mozambique - brug.jpg
De noodbrug biedt de enige weg van noord naar zuid.