Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Jarig in Mozambique
14 februari 2013 |

Jarig in Mozambique

Ik ben jarig. Sint Valentijnsdag is niet zo’n moeilijke datum om te onthouden.Weer ontspring ik de dans eens. Mijn lijstje met verjaardagen buiten Nederland groeit gestaag. Om maar een paar landen te noemen waar ik mijn verjaardag gevierd heb: Bangladesh, Burundi, Angola, Haiti. En nu voor de vierde (!) keer jarig in Mozambique.

Geen dubbel werk

Het werk gaat door en ik werk de hele dag in Chiaquelane. De locaties voor de openbare toiletten worden vastgelegd, we hebben contact met onze vrijwilligers zodat zij kunnen beginnen met het mobiliseren van mensen en het geven van voorlichting. Ik bezoek de andere organisaties die werken in Chiaquelane om onze activiteiten af te stemmen. We willen vooral geen dubbel werk verrichten.

Opladen op de markt

Er is ook een marktje in Chiaquelane waar ik wat koud drinken kan krijgen. Ik moet zorgen dat ik liters water naar binnen werk want het is zo’n 35 graden en vochtig, dus ik verlies veel vocht. De markt is interessant. Naast me ligt een koe in stukken onder een berg bladeren. De lokale slager is hier ook aan het werk. Er staat ook een tafeltje met tientallen mobieltjes en opladers. De enige manier om de mobieltjes op te laden. Dat kost een paar centen maar het is zo belangrijk voor de mensen hier om in contact te bijven met hun familie ofwel in Chokwe ofwel elders in het land.

Fantastisch uitzicht over de lagune

Aan het einde van de dag rijden we terug naar Bilene. Eindelijk komen we eens aan op een redelijk tijdstip. Het uitzicht over de lagune is fantastisch en in de verte, achter de duinen, hoor ik het gebulder van de Indische Oceaan. Even ontspannen. ’s Avonds, en het is hier echt donker, nestel ik me met een paar collega’s op het strand. We zijn een gemengd gezelschap, een Griek, een Spanjaard, een Zweedse en ik. Boven ons zien we een fantastisch heldere melkweg. Daar wordt je toch even stil van. Geen slechte afsluiting van mijn verjaardag.