Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Margot Steenbergen bezoekt de Filipijnen
2 oktober 2014 |

Margot Steenbergen bezoekt de Filipijnen

Het is alweer bijna een jaar geleden dat tyfoon Haiyan over de Filipijnen raasde. Margot Steenbergen van het Nederlandse Rode Kruis is op de Filipijnen om te zien hoe de hulpverlening ervoor staat. Hebben de slachtoffers inmiddels droge voeten en een dak boven het hoofd?

"Ik had al eens een tyfoon meegemaakt, verschillende zelfs, in Manilla. Het natuurgeweld, en het lawaai dat ermee gepaard gaat, is onwaarschijnlijk en overweldigend. Maar de tyfoons uit mijn herinnering tipten niet aan de ongekende windsnelheden van Haiyan. Toen de tyfoon hier bijna een jaar geleden overheen raasde, vernielde hij grote delen van het eiland. Ook het huis van Velma, haar man Vicente en hun twee kinderen.

Haiyan gezin.jpg 

Schuilplaats

Ik bevind me in Cambalong, een dorp op het eiland Leyte. Toen de tyfoon 's ochtends het dorp van Velma en haar gezin trof, schuilden ze in hun eigen huis. Het bouwsel bleek niet bestand tegen de windsnelheden tot 340 km per uur; een paar ijzeren pinnen en een half blok beton was alles wat er nog over was. Ik kan me haast niet voorstellen wat er door hun hoofd moet zijn gegaan, toen zij geen schuilplaats meer hadden, en ze op het pad naast de resten van hun huis hebben gewacht tot de wind zou gaan liggen.

Haiyan huis in puin.jpg 

Modelhuis

Na maanden tijdelijk onderdak is het dan zover. Velma en Vicente zijn de trotse eigenaars van een nieuw en veilig huis: een modelhuis, waarvan het Rode Kruis er 1 per dorp bouwt. Dit helpt de timmermannen en vrijwilligers met de juiste afmetingen en de juiste bouwwijze van de volgende huizen. Zo zullen ze de komende maanden samen 400 huizen bouwen, en nog eens ruim 2.000 huizen repareren.

Dankbaar voor onderdak

Ik reis met een onderdakexpert van het Nederlandse Rode Kruis, die bij ieder huis een simpele technische verbetering oppert om ervoor te zorgen dat het huis nog bestendiger tegen rampen wordt. Zijn tips worden erg gewaardeerd, en het is goed om te zien hoe zijn adviezen – zoals een afwateringskanaal tegen houtrot – hier en daar al zijn opgevolgd. De dankbaarheid is overal groot. In een volgend dorp vertellen ouders me dat hun kinderen niet meer hoesten sinds zij in hun nieuwe huis wonen. En al eerder merkte ik hoe dankbaar mensen zijn voor de hulpverlening na Haiyan, maar pas nu besef ik echt hoe belangrijk de hulp is geweest voor deze mensen. Haiyan kindjes.jpg

Droge voeten

En het eerste bewijs dat de huizen bestand zijn tegen de regen? In één van de dorpen worden we overvallen door een tropische regenbui. Binnen schuilen we samen met het dorpshoofd, Winnifred Bautista. Hoog en droog, in een huis op palen en verstevigd met betonblokken, vertelt het dorpshoofd tevreden over alle hulp die haar dorp tot nu toe heeft ontvangen. Geen detail blijft onbenoemd. Van de voedselhulp van het Rode Kruis, tot alle noodhulpartikelen zoals matten, dekens, zonne-energielampen die we hebben verstrekt. Het is hier goed terechtgekomen. En om dat te beklinken hebben Velma en Vicente een tekst in het cement voor hun huis gekerfd: 'Red Cross – Thank You – Welcome'.

Inwijdingsceremonie

Hoewel hun huis af is, hebben Velma en Vicente besloten er nog niet in te trekken. Zijn ze toch niet tevreden soms? Welnee! Ze zijn hartstikke blij met hun nieuwe huis. Maar volgens lokaal gebruik willen zij het graag inwijden op een dag die geluk brengt. Pas na de ceremonie zullen ze er echt gaan wonen. De kinderen van Velma en Vincente kunnen haast niet wachten. Ze spelen al vrolijk en zorgeloos in en rond hun nieuwe huis. Ik wens ze veel geluk in hun nieuwe huis."Haiyan betontegel.jpg

De voorziening van onderdak is een van de activiteiten binnen het wederopbouwprogramma van het Rode Kruis. Daarmee zullen wij de bevolking van 20 geselecteerde dorpen tot eind 2016 ondersteunen.  

Lees ook de blogs van Merlijn Stoffels vlak na het verwoestende werk van Haiyan