Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Merlijn en Paul in Zambia - blog 2
5 november 2014 |

Merlijn en Paul in Zambia - blog 2

​Impala's, hartenbeesten, apen, kwispelende wrattenzwijntjes, lemen hutjes, veel zand en veel mensen langs de weg. Dit is ons uitzicht tijdens onze zeven uur lange rit naar de provincie Limulunga in het westen van Zambia.

Deze provincie is onderdeel van het koninkrijk Barotseland waar de meerderheid van de mensen behoort tot de Lozi-stam. De koning valt onder de regering, maar heeft relatief veel macht. Bijzonder detail is dat de koning elk jaar aan het begin van het regenseizoen verhuist om te voorkomen dat hij natte voeten krijgt. Dit gebeurt met veel ceremonieel vertoon. In een statig uniform verplaatst de koning zich in optocht van roeiboten met grote beesten erop, zoals een olifant, naar zijn hoger gelegen paleis. Het enige wat wij merken van het koninkrijk Barotseland is de slagboom. Mijn Rode Kruis-collega's hebben vaker met de koning te maken, want een nauwe band met de vorst is van groot belang om echt iets te kunnen bereiken in dit land. Als we aankomen dragen de hulpverleners een vestje ... normaal is het hier 40 graden. Dankzij een ongebruikelijk koufront is het nu 30 graden. Koud! Maar wij klagen niet.

Paul en Sombo Usoko.jpg 

Paul ontmoet Sombo Usoko (41) voor haar huis in Manungo Village. Zij werd Rode Kruis-vrijwilliger, nadat haar driejarige kindje overleed aan diarree.

Officieel 'poep-vrij'

De volgende ochtend is het feest. Vroeg in de ochtend vertrekken we naar Manungo, een van de 80 dorpjes die samen met het Rode Kruis de strijd aangaan met diarree. Het dorpje ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht over een eindeloze laagvlakte. Als we het dorp inrijden komen de klanken van heldere vrouwenstemmen en Afrikaanse drums ons tegemoet. De dorpsbewoners schudden uitbundig met hun heupen. Vandaag wordt het dorpje officieel 'poep-vrij' verklaard.

Voor ons klinkt dit misschien allemaal wat overdreven, maar voor de inwoners van het dorp is er alle reden om blij te zijn. We zien twee Makishi-dansers, ingepakt van top tot teen, met maskers op hun hoofd. De Lozi geloven dat deze dansers een link hebben met de wereld van de geesten. Door een hoge stem op te zetten hopen ze onherkenbaar te blijven voor hun dorpsgenoten. Speculeren over de persoon in het pak is verboden. Mensen die dit overtreden kunnen een boete verwachten. De muziek wordt steeds opzwepender. Ik vrees dat wij er niet onderuit komen om mee te dansen. Paul Rabbering durft het aan. Grote hilariteit heerst alom.

Paul speelt mee in manungo.jpg 

In Manungo Village nam Paul de tijd om met de kinderen te spelen. Zij wilden graag touwtjespringen. Maar Paul deed liever voor hoe je moet limbodansen.

Waterpomp

Het dorpshoofd vertelt dat voorheen bijna het hele dorp besmet was met diarree, met alle gevaren van dien. De belangrijkste oorzaak is dat de dorpelingen hun behoeften deden in de bosjes in de buurt van schoon drinkwater. Volgens de voorman is door de komst van toiletten, zeep en een faciliteit om de handen te wassen het aantal mensen met diarree gereduceerd tot nul. Wat nu nog ontbreekt in het dorp is schoon drinkwater. De dorpsbewoners zijn aangewezen op een bron, met water vol bacteriën, vlak buiten het dorp. Daar gaat vandaag verandering in komen, want er zal een waterpomp worden geboord van 40 meter diep. Door de zanderige grond is dat geen gemakkelijke opgave: er wordt geboord met een mengsel van water en chemicaliën. Dat verstevigt het zand zodat de waterput niet instort.

Rode Kruis-champions

We raken in gesprek met Sombo Usoko, een 41-jarige vrouw in Manungo Village. Ze is heel blij met de komst van een pomp, want ze maakt zich grote zorgen over de gezondheid van haar kinderen. Een paar jaar geleden heeft ze haar 3-jarige dochtertje begraven. Het kindje overleed aan diarree. Volgens haar moeder vraagt haar tweelingzusje nog regelmatig naar haar zusje, omdat ze haar zo mist. De vrouw is nu één van de Rode Kruis-champions geworden die voorlichting geven aan andere dorpsbewoners over hygiëne. Op deze manier hoopt ze te kunnen voorkomen dat anderen hetzelfde lot ondergaan als zijzelf."

Merlijn schreef dit blog over zijn reis met 3FM-dj Paul Rabbering naar Zambia. Lees ook het eerste deel van Paul en Merlijn in Zambia. Deze week verschijnen nog drie blogs.

Meer lezen over de bestedingen van Serious Request 2013