Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Merlijn en Paul in Zambia - blog 4
7 november 2014 |

Merlijn en Paul in Zambia - blog 4

Een grote verse drol vol met vliegen op een schep midden in het dorp. De dorpsbewoners zitten in een kringetje te kijken naar Rode Kruis-vrijwilligers die voorlichting geven. Met een vies gezicht kijken ze naar de poep en knijpen hun neus dicht.

Even tevoren hadden de hulpverleners samen met de dorpsbewoners een kaart in het zand getekend. Met daarop stokjes die de hutjes moeten voorstellen, takken zijn de zandpaden en bladeren de bosjes, met als doel om aan te duiden waar de meeste dorpsbewoners in de bosjes hun behoefte doen. Want wc's zijn er niet in het dorp. De enige optie is om in de nabijgelegen bosjes te poepen. Een moeder met een klein kindje in haar armen is zo dapper om dat toe te geven. Anderen geven het daarna ook schoorvoetend toe.

'Walk of shame'

Ondertussen word ik gek van de vliegen op mijn gezicht. De kinderen lijken eraan gewend. Het is geen prettige aanblik, ook al door hun aangedane, kwetsbare huidjes en doffe haren. Ik zie zelfs enkele kindjes met een opgezwollen buik door een gebrek aan voedsel. De vrijwilligers nodigen de dorpsbewoners uit om mee te lopen naar de bosjes, een wandeling die door de vrijwilligers de 'walk of shame' genoemd worden. Daar stinkt het en overal liggen drollen. Ineens hoor ik gegrinnik. Ik kijk waar het vandaan komt. Een van de trainers heeft een verse drol opgeschept. Hij neemt 'm mee naar de boom waar de training in de schaduw wordt gehouden. Gelukkig maar, want het is vandaag in de brandende zon bloedheet.

Paul en Kazhila.jpg 

Paul interviewt Kazhila Kahilu (8jr) in Manungo Village. Ze heeft haar tweelingzusje verloren aan diarree.

Poep in het drinkwater

Er wordt veel gelachen om de Rode Kruis-hulpverleners. Ze halen alles uit de kast halen om de aandacht van de dorpsbewoners vast te houden. Een oudere vrijwilliger laat zien hoe mannen en vrouwen poepen. De vrouwen doen dat met hun benen op de grond, wat met alle ontlasting op de grond zeer onhygiënisch is. De dorpsbewoners gieren het gelukkig uit van het lachen. Humor is volgens Rode Kruis-gedelegeerde Marianne Deelder cruciaal, want bij eerdere bijeenkomsten liepen de mensen vroegtijdig weg. Ondertussen wordt er op een vuurtje een vis klaargemaakt die naast de schop met poep wordt gelegd. Binnen de kortste keren zit de vis ook onder de vliegen. Als de vrijwilliger vraagt wie er een stukje vis wil, blijft het stil. Even later is er veel animo voor een slok uit een flesje water, maar dat verandert als een stokje door de poep wordt gehaald en vervolgens in het waterflesje wordt gestoken. "Dat is wat er gebeurt als het regent en jullie poep in het drinkwater terechtkomt", benadrukt de trainer. De vrijwilligers rekenen voor dat er per dag zo'n 300 en per jaar ruim 3600 drollen worden uitgepoept in de bosjes, waardoor het risico op besmetting van het water groot is. Ze wijzen erop dat een bezoek aan de kliniek of medicijnen voor veel dorpsbewoners onbetaalbaar is. Terwijl de oplossing voor het probleem, een toilet, bijna gratis is. Met hulp van de vrijwilligers kunnen de dorpsbewoners deze immers zelf met natuurlijke lokale materialen bouwen.

Hygiënetrainingen

Aan het eind van de training maken de hulpverleners van het Zambiaanse Rode Kruis afspraken over de vervolgstappen. In totaal zullen de vrijwilligers het dorp vijf keer bezoeken. De gemeenschap krijgt de opdracht om voor de volgende bijeenkomst de poep in de bosjes op te ruimen. Tijdens de volgende hygiënetrainingen leren de dorpsbewoners toiletten te bouwen, inclusief een wasgelegenheid om de handen te wassen. De hulpverleners helpen het dorp met bouw van de eerste wc. Daarna kunnen ze het zelf is de ervaring. In dit geval is er haast geboden, want het regenseizoen komt snel dichterbij en dan neemt het aantal kinderen met diarree snel toe via besmet water.

hygienetraining zambia.jpg 

In het dorp Nasitoya geven Rode Kruis-vrijwilligers een demonstratie hoe poep ongemerkt in het eten en het drinkwater terechtkomt.

Regentijd

Er is in dit dorp nog veel te doen en dat gaat niet altijd even snel leert de ervaring. De dorpsbewoners krijgen een pomp met schoon drinkwater in het vooruitzicht gesteld. Eis is wel dat het dorp 'poep-vrij' is en dat er in het hele dorp toiletten zijn. Na afloop van de training begint een oudere man te zingen en dansen. Al snel haken de anderen in met een liedje om het Rode Kruis te bedanken voor de nieuwe inzichten. Wat een verschil met het begin van deze training toen we behoorlijk wat argwaan proefden. Deze positieve energie zullen ze nodig hebben om voor de regentijd de belangrijkste hygiënemaatregelen te nemen.

Meer lezen over de bestedingen van Serious Request 2013?