Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Merlijn Stoffels bezoekt Colombia - Blog 1
17 december 2014 |

Merlijn Stoffels bezoekt Colombia - Blog 1

Dit jaar vraagt 3FM Serious Request aandacht voor vrouwen en meisjes in conflictgebieden die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Persvoorlichter Merlijn Stoffels reisde met 3FM-dj Eric Corton naar Colombia op zoek naar de verhalen van slachtoffers: een ongemakkelijke missie.

"Naar schatting wordt wereldwijd 1 op de 5 vrouwen in haar leven slachtoffer van verkrachting of een poging daartoe. In conflicten en oorlogen is dit aantal nog hoger. In de Democratische Republiek Congo bijvoorbeeld worden dagelijks gemiddeld 36 vrouwen slachtoffer van dit gruwelijke oorlogswapen.

Colombia: 50.000 slachtoffers

Een land waar je dit misschien minder zou verwachten is Colombia. Op dit moment ben ik onderweg naar dit Zuid-Amerikaanse land met 6 miljoen vluchtelingen en naar schatting van de VN jaarlijks zo'n 50.000 slachtoffers van seksueel geweld. Ik ga samen met de collega's van het Colombiaanse en Internationale Rode Kruis (ICRC) op zoek naar de persoonlijke drama's achter deze gigantische aantallen. Precieze cijfers van deze ramp, die zich in conflictgebieden meestal in stilte voltrekt, zijn er overigens niet.  

Merlijn in Colombia.jpg 

Merlijn Stoffels gaat met het Colombiaanse Rode Kruis en het Internationale Rode Kruis (ICRC) op zoek naar verhalen van slachtoffers

Schaamte en angst

De slachtoffers zwijgen vaak over deze gitzwarte bladzijde in hun leven. De belangrijkste redenen hiervoor zijn schaamte, het risico om verstoten te worden en angst voor represailles. Miljoenen vrouwen dragen hun geheim daarom met zich mee tot in het graf. Ze zullen moeten leren leven met de onuitwisbare littekens. Gelukkig zijn er ook slachtoffers die de weg naar hulp wel durven te zoeken, en weten te vinden. Een aantal van deze dappere vrouwen zal ik deze week gaan spreken. We hebben hun verhalen hard nodig om Nederland te laten zien welke enorme consequenties seksueel geweld heeft op hun levens.

Verstoting

Terwijl ik dit schrijf, probeer ik me voor te stellen hoe moeilijk het moet zijn voor de slachtoffers om te praten over wat ze is overkomen. Want naast de grote psychische problemen lopen ze het risico op lichamelijk letsel, zoals de seksueel overdraagbare ziekte HIV. Blijven deze vrouwen verstoken van directe medische hulp, dan zullen ze hieraan overlijden. De slachtoffers raken vaak hun baan kwijt en worden verstoten uit hun dorp. Met als gevolg dat ze niet meer voor hun gezin kunnen zorgen.

Taboe

Tegelijkertijd voelt het ongemakkelijk om de vrouwen te bevragen over het grootste taboe en hun meest intieme geheim. Natuurlijk zal het Rode Kruis nazorg regelen, maar ik besef maar al te goed dat het oprakelen van hun geschiedenis enorme impact heeft op henzelf. Toen ik tijdens de voorbereiding van deze reis mijn zorg uitte bij de hulpverleners, verzekerden zij mij dat gesprekken onder begeleiding van speciaal getrainde psychologen ook kunnen helpen om de pijn te verzachten. Daar hoop ik dan maar op. Met de interviews hopen ook de getroffen vrouwen dat zij hun steentje bijdragen en helpen voorkomen dat anderen hetzelfde lot moeten ondergaan als zijzelf.

Kogelgaten en mijnenvelden...zo dichtbij!

Helaas komt seksueel geweld niet alleen in Colombia voor, maar bij alle conflicten en oorlogen wereldwijd. Ook tijdens mijn reizen voor het Rode Kruis in SyriĆ« en Zuid-Soedan en zelfs op de Balkan, waar ik op vakantie was, werd ik hiermee geconfronteerd. Tijdens mijn bezoek aan KroatiĆ« las ik het boek met de veelzeggende titel 'As if I'm not there', van Slavenka Drakulic. Daarin beschrijft een jonge lerares hoe ze van de een op de andere dag uit haar dorp wordt weggerukt door strijders, die haar vervolgens stelselmatig verkrachten. De vrouw raakt zwanger, maar kan het psychisch niet aan om haar kind op te voeden. Voor het eerst in mijn leven heb ik een boek enkele keren moeten wegleggen. Het greep me te veel aan. Onderweg zag ik vanuit de auto huizen met kogelgaten en bordjes met waarschuwingen voor mijnenvelden. In Europa! Zo dichtbij! Hoe is dit mogelijk, vroeg ik me af. We moeten deze vrouwen helpen en alles op alles zetten om een einde te maken aan deze onmenselijke vorm van zinloos geweld.

Heftige verhalen

3FM kwam dit jaar samen met het Rode Kruis tot dezelfde conclusie om de 3FM Serious Request-campagne in het teken te zetten van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in conflictsituaties. Een dappere keuze, want het is een extreem gevoelig onderwerp. Met als risico dat mensen wegzappen als de verhalen te heftig worden. Een ingewikkelde balans, want je wilt mensen tegelijkertijd wel overtuigen van de noodzaak om te helpen.

Ingewikkelde missie

Wat onze missie van de komende week extra ingewikkeld maakt, is dat veel vrouwen niet herkenbaar gefilmd willen worden, omdat ze anders het risico lopen opnieuw slachtoffer te worden. Ondanks deze obstakels zet 3FM zich met hart en ziel in om zoveel mogelijk geld op te halen, zodat veel meer slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden de hulp krijgen die ze verdienen. Overigens treft seksueel geweld niet alleen vrouwen en meisjes, ook mannen en jongens kunnen slachtoffer worden. Onschuldige mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plek leven. Aan mij, als woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, de uitdaging om tijdens dit bezoek aan Colombia de verhalen te vinden die nodig zijn om ook van de elfde editie van 3FM Serious Request een daverend succes te maken."

Lees ook Blog 2 van Merlijn Stoffels in Colombia. Totdat het Glazen Huis weer open gaat op 24 december 2014 verschijnen er in totaal 9 afleveringen van zijn blog.