Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Merlijn Stoffels bezoekt Colombia – Blog 6
20 december 2014 |

Merlijn Stoffels bezoekt Colombia – Blog 6

Persvoorlichter Merlijn Stoffels reisde samen met 3FM-dj Eric Corton naar Colombia om zich voor te bereiden op 3FM Serious Request 2014. Dat dit Zuid-Amerikaanse land meer problemen kent dan alleen de strijd tegen de guerrilla's, wordt tijdens hun bezoek aan de stad Buenaventura pijnlijk duidelijk.

"Vandaag begint met een prachtige rit van drie uur door het hooggebergte, met als eindbestemming Buenaventura. Naarmate we dichterbij de kust komen, maken de huizen plaats voor hutjes. In de verte zie ik de zee en de hijskranen van de havenstad Buenaventura opdoemen. De meeste inwoners van de stad zijn van Afro-Colombiaanse komaf en leven van de visserij. Ze wonen in simpele, houten hutjes op hoge palen die bescherming bieden bij hoogwater. Buenaventura is Spaans voor 'geluk', maar de werkelijkheid is anders.

De gewelddadigste stad van het land

De stad met zo'n driehonderdvijftigduizend inwoners is de gewelddadigste van het land. De inwoners van Buenaventura worden dagelijks geconfronteerd met martelingen, moorden en verdwijningen. Vanwege drugshandel en de aanwezige guerrilla's, paramilitairen en criminele bendes staat de stad bekend als zeer gevaarlijk. Het aantal moorden was in 2012 24 keer hoger dan in New York. Afgelopen jaar moesten meer dan 13.000 mensen hun huis ontvluchten voor het geweld. In de stad is naar schatting 60 procent van de vrouwen slachtoffer van geweld en verkrachtingen.

Buenaventura colombia.jpg 

Buenaventura is Spaans voor 'geluk', maar de werkelijkheid in deze Colombiaanse stad met zijn hutjes op palen en het vele geweld steekt daar schril bij af.  

Veel verdriet

In een hotel spreken we met een slachtoffer van seksueel geweld. Voor haar en voor ons is het te gevaarlijk om haar thuis te bezoeken. De Afro-Colombiaanse vrouw is aanvankelijk verlegen. Ze draagt kleurrijke kleren, heeft heel veel kleine vlechtjes in het haar en lacht innemend. Maar achter deze vrolijke façade gaat veel verdriet schuil. Deze moeder van zeven kinderen leeft in armoede. Haar man heeft haar verlaten toen hij erachter kwam dat zijn vrouw meerdere malen was verkracht door een lid van een criminele bende.

Op de vlucht

Op een dag ging de bel, vertelt ze ons. Er staat er een bekende voor de deur. Eerst denkt ze dat de man voor de gezelligheid komt, maar als hij zijn pistool trekt, weet ze dat het mis is. Hij verkracht haar. Twee dagen later hetzelfde ritueel. Ze is gebroken, maar durft haar kinderen niets te vertellen. Bang dat haar zoon wraak gaat nemen en ze nog verder van huis zullen zijn. Ze besluit een vriendin in vertrouwen te nemen, die het hele verhaal vervolgens doorvertelt aan haar eigen man. En die blijkt lid van dezelfde bende als de dader. Uit angst nogmaals verkracht te worden, besluit de vrouw te vluchten en onder te duiken.

vrouw buenaventura colombia.jpg 

Zij is slachtoffer van seksueel geweld.  Om andere slachtoffers te helpen richtte ze een vrouwengroep in haar buurt op.

Leren leven met de angst

De vrouw komt in contact met hulpverleners van het Rode Kruis. Ze krijgt opvang en psychologische hulp en weet uit de ergste depressie te komen. Helaas zit er door geldgebrek niets anders op dan terug te keren naar huis. Daar moet ze de dader elke dag weer onder ogen komen en kan ze niets anders doen dan hem groeten. Nu, drie jaar later, heeft ze nog steeds zware hoofdpijn en kan ze haar pijnlijke handen nauwelijks bewegen. Met tranen in haar ogen vertelt ze dat ze elke dag het gevoel heeft dood te zullen gaan. Ze zal moeten leren leven met de angst dat de dader haar opnieuw seksueel zal misbruiken. Hij heeft volgens haar ondertussen alweer nieuwe slachtoffers gemaakt. Haar advies aan vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten is zich aan te sluiten bij een vrouwengroep om een luisterend oor te vinden. Ze heeft onlangs zelf zo'n groep opgericht in haar wijk. Ze droomt ervan om ooit te wonen in een huis waar ze zonder angst kan leven en eindelijk weer rustig kan slapen.

Chop-up houses

De volgende dag spreken we met mensen van vrouwenorganisaties, de VN en een medewerker van het Internationale Rode Kruis. Ze benadrukken allemaal het belang van vrouwengroepen, maar er is volgens hen in de stad veel meer hulp nodig. De medewerker van de VN bevestigt het beeld van extreem hard geweld in Buenaventura. Jaarlijks worden honderden vrouwen vermoord. Op verschillende plekken in de stad zijn zogenaamde chop-up houses ontdekt, huizen waar mensen worden gemarteld en soms levend gevierendeeld. Bendes zouden voetballen met lichaamsdelen.

merlijn buenaventura colombia.jpg 

Het wordt Merlijn duidelijk dat er in Buenaventura, Colombia nog veel werk is voor het Rode Kruis.

Opvanghuizen

Het staat buiten kijf dat er in deze stad nog veel te doen is, maar door geldgebrek bij de autoriteiten en de hulporganisaties blijven veel slachtoffers van seksueel geweld verstoken van de hulp die ze zo hard nodig hebben. Onlangs werd een opvanghuis voor slachtoffers van geweld gesloten, maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Iets waar het Rode Kruis een aandeel in heeft: er komen steeds meer praatgroepen voor vrouwen. De vrouwen vinden er een luisterend oor, leren dat seksueel geweld abnormaal is en horen waar ze hulp kunnen krijgen. Dat Colombia meer problemen kent dan alleen de strijd tegen de guerrilla's, wordt in Buenaventura pijnlijk duidelijk. Helaas is dit in veel andere steden in het land niet anders. Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2014 hoopt het Nederlandse Rode Kruis vurig meer slachtoffers van seksueel geweld in de conflictgebieden de noodzakelijke hulp te kunnen bieden."

Totdat het Glazen Huis weer open gaat op 24 december 2014 verschijnen er in totaal 9 afleveringen van zijn blog. Lees zijn zevende blog. Of lees deze serie van Merlijn in Colombia vanaf zijn eerste blog.