Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Merlijn Stoffels bezoekt Colombia – Blog 8
22 december 2014 |

Merlijn Stoffels bezoekt Colombia – Blog 8

Persvoorlichter Merlijn Stoffels reisde samen met 3FM-dj Eric Corton naar Colombia om zich voor te bereiden op 3FM Serious Request 2014. In Bogota leven twee groepen slachtoffers van seksueel geweld: de vrouwen die in Bogota zijn verkracht en de vrouwen die na hun verkrachting vanuit hun dorp naar Bogota zijn gevlucht. Merlijn spreekt beiden.

"Op de terugweg van Cali naar Bogota spreek ik met een gedelegeerde van het internationale Rode Kruis. Ik vraag me af wat het Rode Kruis doet om seksueel geweld te voorkomen. Hij vertelt dat het Rode Kruis het gesprek aangaat met de politie, het leger en andere strijdende partijen.  In de sessies confronteert hij de bevelhebbers met het seksueel geweld dat onder hun supervisie plaatsvindt. 'Seksueel geweld als oorlogswapen is strafbaar. Onze medewerkers wijzen de strijders erop dat zij de bevolking moeten beschermen. We baseren ons in onze geprekken altijd op de verklaring van de slachtoffers, maar uiteraard zonder de informatie die de identiteit van de slachtoffers zou kunnen onthullen', besluit de gedelegeerde. 

Grimmige sfeer

Zijn verhaal daarna lijkt afkomstig uit een spannend jongensboek. De guerrillagroeperingen diep in de jungle zijn alleen per bootje te bereiken, vertelt hij. Dit soort bijeenkomsten spreekt hij van tevoren af, maar ze zijn natuurlijk niet zonder gevaar. Het is altijd weer afwachten hoe de strijders reageren, vertelt hij. Soms is de sfeer heel grimmig. Zeker als er drank en drugs in het spel zijn.

rode kruis bogota buitenwijk.jpg 

Merlijn bezoekt een buitenwijk van Bogota waar vluchtelingen wonen in provisorische stenen woninkjes.

Verkrachting uit wraak

In Bogota leven twee groepen slachtoffers van seksueel geweld: de vrouwen die na hun verkrachting vanuit hun dorp naar Bogota zijn gevlucht en de vrouwen die in Bogota zijn verkracht. Vandaag ontmoeten we een 28-jarige vrouw die in de laatste categorie valt. We spreken af in een park, omdat haar moeder niets weet van wat haar is overkomen. Op de bewuste avond, nu een jaar geleden, wilde ze na een feest naar huis gaan. Ze twijfelde of ze de bus of een taxi zou nemen, maar koos uit veiligheidsoverwegingen voor een taxi. Dat bleek achteraf een verkeerde keus. Twee andere mannen stapten ook in de taxi. De taxichauffeur reed naar een plek achteraf waar de verkrachting plaatsvond. Volgens de vrouw was dit zeer waarschijnlijk een vooropgezet plan. De mannen wisten alles over haar en zouden op deze manier wraak hebben willen nemen op haar vader die als journalist negatieve artikelen over de criminele groepering zou hebben geschreven.

buitenwijk bogota slachtoffer.jpg 

Ze heeft haar moeder niets verteld van de verkrachting. Haar vader wel. Hij bracht haar in contact met het Rode Kruis.

Gevecht voor een nieuw leven

Als ik vraag hoe ze zich voelt, komen de tranen. Ze voelde zich vies, ze was boos en ze wilde wraak nemen. Ze was altijd graag op straat. Nu niet meer. Ze heeft haar kledingstijl aangepast om zo min mogelijk op te vallen. Haar vader weet inmiddels wat er is gebeurd en heeft haar in contact gebracht met het Rode Kruis voor psychische hulp. Daarna besloot ze te zullen vechten om haar leven weer op de rails te krijgen. Ze is begonnen aan een opleiding en is moeder geworden. Niet van de mannen die haar hebben verkracht, maar van haar eigen vriend.

Vertrouwelijk

Veel slachtoffers benaderen het Rode Kruis, juist omdat ze ervan op aankunnen dat er vertrouwelijk met hun verhaal wordt omgegaan. Dat bevestigt ook de 33-jarige vrouw die we in een van de buitenwijken van Bogota spreken. Het is niet eens een echte wijk, maar eerder een stuk land waar veel vluchtelingen wonen. De vrouw verblijft tijdelijk bij een vriendin in een opgeruimd huisje. Het is een provisorisch stenen woninkje zonder water, elektriciteit of riolering. Nadat ze door een van de strijdende partijen in haar dorp was verkracht, ze is met haar zeven kinderen gevlucht uit haar dorp. Toen ze door de bevelhebbers werd opgeroepen om zich na de verkrachting te melden, zeiden mensen dat ze moest vluchten. De vrouwen die wel gehoor gaven aan de oproep van de bevelhebbers hebben het niet overleeft.

vrouw buitenwijk bogota.jpg 

Naar Bogota verhuizen is haar droom. Haar grootste angst is dat haar kind hetzelfde lot zal moeten ondergaan als zijzelf.

Depressief en ziek

Toen de vrouw niet alleen depressieve gevoelens had en te weinig te eten, maar ook nog eens ziek bleek te zijn, zocht ze hulp bij het Rode Kruis. Ze bleek zwanger te zijn en syfilis te hebben. Ook haar baby was besmet. Een behandeling in haar dorp was niet mogelijk. Het Rode Kruis zorgde voor vervoer naar Bogota waar ze de medische en psychische hulp kon krijgen die in haar dorp niet beschikbaar was. Ondanks alles besloot ze de baby die tijdens haar verkrachting verwekt was te houden. Haar grootste angst is dat haar kind hetzelfde lot zal moeten ondergaan als zijzelf. Daarom wil ze zo snel mogelijk met haar familie weg uit deze buitenwijk en naar Bogota zelf verhuizen. Of deze wens ooit werkelijkheid gaat worden is maar zeer de vraag, want geld en dus een baan om dit te realiseren heeft ze niet."

Totdat het Glazen Huis weer open gaat op 24 december 2014 verschijnen er in totaal 9 afleveringen van zijn blog. Lees aflevering 9, of lees deze serie van Merlijn in Colombia vanaf zijn eerste blog.