Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Naar Bilene
19 februari 2013 |

Naar Bilene

Ik ben heel erg moe. De lange nacht heeft niet geholpen, ik ben nog steeds super verkouden. Wat me op de been houdt is de gedachte dat ik vandaag, voor de laatste keer, naar het veld ga.

7 uur later dan gepland

Om 8 uur sta ik gereed. De tas is gepakt, de rekening betaald. Mijn Nederlandse achtergrond heeft me geconditioneerd om 10 voor 8 paraat te staan. Want 8 uur is 8 uur... Maar je, dit is Mozambique. Alles heeft hier zo zijn eigen tempo. Ik word uiteindelijk om 15.00 opgehaald, 7 uur te laat. Mijn collega moest even naar de bank en een simkaart halen.

En banken en telecomwinkels zijn nu net de locaties waar lange rijen zich ophopen. Hier onderga je wachten, en er wordt niet geklaagd. Want geld en communicatie is het nieuwe brood en spelen. We kunnen moeilijk zonder. Zo kan het dus zijn dat je wel 3 uur in de rij in de bank moet staan om je geldzaken te regelen. En dit dan in de genadeloze zon want de rij begint al 20, 30 meter buiten de bank. En dit herhaalt zich dan weer bij de telecomwinkel.

Vergaderen in Bilene

We zijn net op tijd op weg, want we moeten voor het donker in Bilene zijn. Precies om 18.30 komen we aan en ik kan meteen plaatsnemen aan tafel en de dagelijkse vergadering voorzitten. Het is goed om weer terug te zijn.