Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Verwelkomen van nieuwe collega's
9 februari 2013 |

Verwelkomen van nieuwe collega's

​Ergens in de nacht is de stroom uitgevallen. En dat betekent dat alles dan meteen wegvalt, dus ook het water, internet, etc. We horen dat er ergens een explosie in een transformator is geweest en heel Maputo zonder stroom zit. Dus miljoenen mensen in 1 keer.

Op kantoor moeten we ons vandaag dan ook behelpen. Na 2 uur zijn de accu’s van de laptops op, dus valt er niet veel meer te doen.

Weinig drinkwater in Chiaquelane

Gelukkig krijg ik bezoek van een andere organisatie om de stand van zaken in het Chiaquelane kamp door te nemen. Het blijft slecht, nog steeds maar 4 liter drinkwater per persoon. Als je nagaat dat wij met 1 keer de wc doortrekken eigenlijk zo’n 10 liter drinkwater doorspoelen, dan begrijp je wel dat het geen pretje is om met 4 liter water alles te doen wat je maar kan bedenken, en dat in meer dan 30 graden.

Nieuwe collega's

In de middag ga ik mijn nieuwe collega’s ophalen op het vliegveld. Dat verloopt voorspoedig. Ik breng ze naar het hotel en ook voor hen gaan we simkaarten en dongels scoren. Na door de hele stad gereden te zijn vinden we eindelijk een telecomwinkel open. Zij hebben een generator. De rest van de stad is uitgestorven. Geen wonder, want alle winkels zijn dicht omdat er nog steeds geen stroom is. Na bijna 2 uur staan we weer buiten. Dat ging wel sneller dan toen ik mijn simkaart kocht.

Eten gemaakt op houtskool 

Inmiddels is het bijna zes uur, en als team hadden we afgesproken om nu toch eindelijk eens een biertje te drinken op het strand. Even een paar uurtjes op adem komen na 8 dagen non-stop 15+ uur gewerkt te hebben. Klokslag 6 uur zijn we op het strand. Een lekker koel biertje gaat er wel in.
 
Maar niets loopt zoals het hoort te lopen vandaag. De tent gaat sluiten, want het bestelsysteem werkt niet meer, omdat de computertjes van de obers geen stroom meer hebben. Ze kunnen dus geen bestellingen meer opnemen. Nu pas besef ik hoe enorm afhankelijk we onszelf gemaakt hebben van technologie en stroom.
 
Gelukkig hebben de buren een kleine generator en deze staat te brommen om alleen de kassa draaiende te houden. Maar zij kunnen in ieder geval wel wat drinken leveren, en beter nog, eten. We kunnen alleen kiezen uit 3 dingen. Maar dat maakt niet uit want het is 1 van de weinige plekken in Maputo waar er gekookt kan worden. Zo eten we vandaag eten dat op houtskool gemaakt is en ook nog eens bij kaarslicht. Een onbetaalbare ervaring.