Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Plannen zijn goedgekeurd
11 februari 2013 |

Plannen zijn goedgekeurd

Na een heel weekend zonder stroom blijft de ellende met de elektriciteit maar doorgaan. Zo langzamerhand doet geen enkele mobiele telefoon het nog fatsoenlijk, hebben we geen energie  meer voor de laptops en is er geen plek te bekennen in de stad van meer dan 2 miljoen mensen om iets op te laden.

Goedkeuring van onze plannen

Gelukkig staat deze dag in het teken van goedkeuring van onze plannen en kunnen we nu de uitvoeringsfase in gaan. Mijn presentatie wordt goed ontvangen. Ik geef het belang aan van het doorzetten en opschalen van urgente hulp, maar dat we ook naar de reconstructie fase moeten kijken.

Een ramp bovenop een ramp

Er zit namelijk een groot verschil tussen de tijdelijke toiletten of watersystemen en wat mensen nodig hebben als ze terug gaan. Dat laatste is evengoed belangrijk. Want ook al is alles op orde in de kampen, de kans op een ramp boven op een ramp is groot als mensen teruggaan en het op straat nog steeds een puinhoop is en er nergens toiletten zijn.

Werken in kampen en steden

Dit kan leiden tot veel gevallen van diarree en zelfs cholera epidemie. Mijn plan om vooral in zowel de kampen als steden als Chokwe te werken is gelukkig goed gevallen. In de middag heb ik nogmaals een hele lange bespreking met alle andere partners in water en sanitatie. Het gaat er deze keer niet zachtzinnig aan toe, we moeten echt nog steeds veel beter presteren om de situatie leefbaar te maken en daar moeten we met zijn allen verantwoordelijkheid voor nemen.

Tijd om de socializen

De boodschap komt over. Vroeg in de avonds hebben we echt alles uit onze laptops geperst en zit er niets anders op dan eens goed te gaan socializen. Zoals dat hoort in elk team hebben ook wij een ritselaar en na een half uur komt hij terug met een enorme lading broodjes (warme maaltijd blijft moeilijk zonder stroom) en wat te drinken voor iedereen. Hoe doet hij het toch?

Stresslevels weer beheersbaar

De stemming zit er al snel goed in. Af en toe plonst er eens iemand het donkere zwembadje in. Het lijkt overigens meer een badkuip en dat is wel toepasselijk want het is onze enige manier om nog een beetje schoon te blijven, want door de stroomuitval is er natuurlijk ook geen water meer. Eigenlijk hadden we deze avond gewoon even nodig en het mondt uiteindelijk uit in de beste avond tot dusver! De stresslevels zijn weer beheersbaar.