Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Blogs Zorgen om persoonlijke hygiëne
13 februari 2013 |

Zorgen om persoonlijke hygiëne

Vandaag ben ik weer in het rampgebied. In Chokwe ben ik vooral verrast om te zien hoe de stad toch is opgeknapt sinds mijn laatste bezoek. Ondanks dat de red alert nog steeds geldt lijken er meer mensen teruggekeerd te zijn. We kunnen ook wat verder de bairros (wijken - red.) in om de situatie beter in ons op te nemen.

Delen van huizen weggespoeld

Vooral in de lager gelegen delen zie ik veel huizen waar de onderste meter letterlijk is weggespoeld. De huizen hier zijn gemaakt van een raamwerk van houten takken en aarde. Door de kracht van het water is de aarde verdwenen en kan ik dwars door de huizen heen kijken. In sommige huizen hebben mensen wat plastic aan de onderkant gespannen zodat ze in ieder geval wat privacy hebben. Ik zie nog steeds veel stapels modder gemengd met stukken hout, banken en andere puin.

Individuele initiatieven

Langs de kant van de weg spelen kinderen met de behuizing van een desktop. Toch allemaal tekenen dat mensen veel verloren hebben. Maar het leven gaat door en een ieder doet zijn best om er weer snel bovenop te komen. Dat zijn toch vooral individuele initiatieven omdat door de red alert vele organisaties en ook de lokale administratie nog niet terug kunnen of mogen.

Openbare toiletten

In Chiaquelane is helaas niet zoveel veranderd. Het is er nog steeds druk en ik zie wel wat openbare toiletten langs de rand van het kamp maar deze zijn ver weg en er is weinig controle. Daardoor zijn van sommige toiletten al stukken plastic weggesneden. Deze kunnen dus niet meer gebruikt worden.

Geen water beschikbaar

Langs de kant van de weg staan kleine watersystemen maar er zit geen water in. Bij elk van deze systemen staan een heleboel emmers, flessen en jerrycans, maar er is geen water beschikbaar. Dat baart me zorgen omdat men dan het kleine beetje water vooral gebruikt om te drinken en niet voor persoonlijke hygiëne. Dit is juist wel van belang omdat slechte hygiëne snel kan leiden tot ziektes als diarree.