Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 1 jaar na de aardbeving in Nepal
25 april 2016 |

1 jaar na de aardbeving in Nepal

#AardbevingNepal8,1 miljoen Nepalezen werden op 25 april 2015 getroffen door een zware aardbeving. Met Giro555 is ruim 25 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers. Het Rode Kruis heeft hier €4.844.005 van ontvangen en al veel noodhulp kunnen bieden.

SHO_Nepal_man_bouwt_huis.png
Rode Kruis helpt nieuwe huizen te bouwen in Nepal. (Foto: Carlo Heathcote, IFRC) 

Meteen na de zwaarste aardbeving in 80 jaar werd duidelijk dat er miljoenen mensen waren getroffen. Bijna 9000 mensen kwamen om en nog eens 22.000 mensen raakten gewond. Honderdduizenden huizen werden vernietigd of onbewoonbaar, klaslokalen stortten in waardoor 1 miljoen kinderen niet meer naar school konden, boeren raakten hun vee kwijt en infrastrctuur werd beschadigd. Er was dringend behoefte aan voedsel, water- en sanitaire voorzieningen en medische hulp. Hulporganisaties kwamen meteen in actie. 

Met eigen ogen

 

Gijs de Vries op bezoek bij familie.png Directeur van het Rode Kruis Gijs de Vries bezoekt Nepal één jaar na de aardbeving en ziet met eigen ogen hoe het land zicht weer opricht. (Foto: Sigrid Spinnox)


 "Ik zie positiviteit bij de mensen wanneer ik 's middags met het Rode Kruis naar het landelijk gebied nabij Bakhtapur ga. We bezoeken een gezin dat net als 1800 andere gezinnen € 45 van het Rode Kruis ontving om zaden of gereedschap te kopen voor de oogst. Deze mensen zijn na de aardbeving naast hun huis, ook al hun landbouwspullen kwijtgeraakt. Hun oogsten zijn mislukt. Met de € 45 van het Rode Kruis kunnen zij de komende maanden in hun levensonderhoud voorzien. We  worden ongelofelijk hartelijk ontvangen. Aangedaan vertelt de vader van het gezin zijn verhaal. Door zijn handicap kon hij zijn huis moeilijk ontvluchten tijdens de beving. Hij laat de brokstukken van zijn oude huis zien en zijn nieuwe onderkomen, een tijdelijke woonruimte gemaakt van golfplaten. Hier woont hij onder andere met zijn kinderen. De rest van zijn gezin werkt op het land. Ik zie dertien vrouwen met messen het eerste graan van het land halen. Door de € 45 hebben zij vandaag kunnen oogsten, een nieuw begin." 

Vrouw op het veld.png De boeren kunnen weer oogsten. (Foto: Sigrid Spinnox)

Resultaten van ‘Nederland helpt Nepal’

Rode Kruis-hulpverleners hebben huishoudens voorzien van de onmiddellijke behoeften op gebied van huishouden en onderdak.

Dit hebben we uitgedeeld:

 • 27.800 dekzeilen
 • 37.250 stuks touw
 • 1.890 gereedschapsboxen
 • 23.134 keukensets
 • 79.121 dekens
 • 3.671 sarees  (traditionele Nepalese kledingstukken)

We hebben 27.800 families bereikt met dekzeilen en 17.125 families bereikt met touw om de dekzeilen op te zetten als noodopvang. Aan 39.560 families deelden we dekens uit en aan 23.134 families hebben we keukensets gegeven. 

Kinderen kunnen weer naar school

Gijs de Vries: "We bezoeken vandaag een school in het district Kavre. Enkele maanden geleden waren de lokalen nog totaal verwoest. Gelukkig was de aardbeving op een zaterdag, anders waren er nog veel meer kinderen slachtoffer geworden. Nu staan er lokalen, gemaakt van gewapend beton en is de constructie van de school zo gebouwd dat het een volgende aardbeving wel kan doorstaan. Het schoolhoofd vertelt dat het een lastig jaar was. De eerste maanden na de aardbeving kampten de kinderen met trauma’s en gingen de schoolboeken niet open. Kinderen maakten tekeningen op school om hun verdriet te verwerken."

Poul Henning Nielsen-Danish Red Cross-Nepal.jpg Vrijwilligers zijn hard bezig de miljoenen dakloze Nepalezen te helpen. (Foto: Sebastian Noel, IFRC) 

Gezondheidszorg

Onze hulpverleners zorgden ervoor dat de directe risico’s voor de gezondheid van de bevolking zijn verminderd. Zieken en gewonden konden terecht voor snelle medische behandeling van letsel en ziektes. Ook is de bevolking voorzien van maatregelen op het gebied van ziektepreventie en zijn vrijwilligers en gemeenschappen op epidemieën voorbereid.

Dit hebben we gedaan:

 • 2 Emergency Healt Kits aangeschaft en verscheept. 6.136 mensen ontvingen hiervan eerste hulp.
 • 20.000 zakken uitgedeeld met ORS, een middel om uitdroging door diarree te voorkomen. Deze medicijnen worden op vaste punten uitgedeeld binnen een gemeenschap. Vrijwilligers geven daar voorlichting over ORS.

Voedsel

Aan 4.000 families deelden we kant-en-klaar voedsel uit. Dit zijn in totaal 20.000 mensen. Ook leverden we voedselpakketten met rijst, olie en peulvruchten in partnerschap met het VN Wereldvoedselprogramma.
Nepal - Giro555- Jenelle Eli.jpg In 5 districten zijn de watervoorzieningen hersteld en opgeknapt. (Foto: Jenelle Eli, American Red Cross)

Water en sanitaire voorzieningen

Onze hulpverleners stelden zich als doel het risico op ziektes door vervuild water te verminderen. Er is gezorgd voor directe toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Hiervoor zijn er watertoevoervoorzieningen hersteld, latrines aangelegd en met trucks water gebracht.

Dit hebben we gedaan:

 • In de 5 districten Dolakha, Ramechap, Sindhuli, Udayapur en Solukhombu zijn 44 watervoorzieningssystemen hersteld en opgeknapt. In Sindhupalchock  is een nieuw watervoorzieningssysteem gebouwd en Latipur en Makwanpur zijn ondersteund met tijdelijke watervoorziening. In totaal bereikten we hiermee 15.631 mensen. 
 • In 12 districten hebben we 2.000 latrines gebouwd of herbouwd. 40.000 mensen maken hier gebruik van.
 • In 14 districten hebben we 44.567 families (à vijf personen) bereikt met hygiëne kits en 80.942 families met jerrycans.
 • Tot juli 2015 voorzagen we de bevolking in Chautara van 5,4 miljoen liter schoon drinkwater door trucks. 
 • Om hygiëne te promoten zijn er 40 vrijwilligers aangesteld.

Rampen-management

We schaften 6 tenten aan die dienen als tijdelijke opslagplaats voordat de noodhulpgoederen gedistribueerd kunnen worden. Verder zetten we 4 technische specialisten in op het gebied van noodhulpdistributie.

De komende jaren

Het zal nog vele jaren duren voor Nepal is hersteld van de ramp. Tot die tijd zal de bevolking kwetsbaar blijven en steun nodig hebben. De komende 2 jaar zullen wij daar blijven om hulp te verlenen en het land weer op te bouwen. Help je mee?

Doneren mag!

Hulp is nog altijd nodig in Nepal. Zorg jij dat wij de getroffenen van de aardbeving kunnen helpen? Geef een gift.

 

Artikel delen?