Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws €111.000.000 nodig om levens te redden in Afrika
25 mei 2016 |

€111.000.000 nodig om levens te redden in Afrika

#DroogteAfrika​ - De droogte in Afrika is zo extreem dat het Internationale Rode Kruis nog vier jaar hulp moet blijven bieden om een grote hongersnood te voorkomen. De hulporganisatie heeft daar 11​1 miljoen euro voor nodig.​​

afrika.jpg

Door extreme droogte dreigt voor miljoenen Afrikanen de hongersnood. (Foto: Tom Stoddart, IFRC) ​
“We moeten onze hulp zo snel mogelijk opschalen, want nu al sterven er mensen door een gebrek aan voedsel”, zegt Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels, die net terug is uit Zimbabwe. “Mensen moeten uren lopen voor de dichtstbijzijnde waterbron, vee sterft en voedselvoorraden zijn op. Met als gevolg ernstig ondervoede en zieke kinderen en wanhopige ouders die hun familie niet genoeg te eten kunnen geven.”

Hulp

Het Rode Kruis heeft geld nodig voor het uitdelen van voedsel, water en het geven van medische hulp. Tegelijkertijd richten wij ons op oplossingen voor op de lange termijn: droogtebestendige zaden, voorzieningen voor schoon water, ondersteuning bij het opzetten van nieuwe veestapels en advies bij de keuze van gewassen in een droge periode. 

Noodtoestand

42 miljoen mensen hebben op dit moment te weinig voedsel door de droogte in Zuidelijk Afrika. Als er niet op grote schaal wordt ingegrepen stijgt dit aantal en zijn eind dit jaar 60 miljoen mensen in nood. Inmiddels is in Lesotho, Malawi, Swaziland, Zimbabwe en delen van Zuid Afrika de noodtoestand uitgeroepen. Ook in delen van Mozambique is de situatie als ‘Red Alert’ gemarkeerd. De droogte in Zuidelijk Afrika wordt mede veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño dat eens in de drie tot zeven jaar voor komt. Het is een tijdelijke verandering van zee temperatuur in grote delen van de Stille Oceaan. Deze verandering beïnvloedt het weer wereldwijd.

Giro 7244

Nederland heeft de afgelopen weken 1,1 miljoen euro gestort op giro 7244 voor de hulp in Zuidelijk Afrika. Het Nederlandse Rode Kruis is daar dankbaar voor, maar meer steun blijft ontzettend hard nodig. Het is vijf voor twaalf voor Afrika en daarom blijft giro 7244 open.​ 

 
Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?