Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 20.000e aanmelding Ready2Help
24 september 2015 |

20.000e aanmelding Ready2Help

#Ready2Help - Het Rode Kruis is enorm blij met het grote aantal mensen dat zich aanmeldt voor Ready2Help. De teller staat vandaag op 20.000. Dankzij de grote hoeveelheid extra handen hebben we  de afgelopen dagen onder andere bedden klaargezet in de opvanglocatie in Amsterdam, een medische post  in Ter Apel ingericht en goederen gesorteerd in een grote loods in Drachten.  

sam van zwoll.jpg 

Ready2Helper Sam van Zwoll wil niet aan de zijlijn staan.

 

Op onze oproep aan Nederlanders om zich aan te melden bij het burgerhulpnetwerk Ready2Help kwamen veel reacties. Het netwerk is nu opgelopen tot  20.000 vrijwilligers. Sam van Zwoll (23) was die 20.000e: "Je kunt de hele tijd aan de zijlijn staan en roepen hoe erg het is. Of je kunt je handen uit de mouwen steken. Ik kies liever voor het laatste. Ik ben nog niet opgeroepen, maar als het zo ver is, verwacht ik dat ik vooral praktische dingen ga aanpakken. Helpen sjouwen,  goederen sorteren, dat soort dingen. Niet heel ingewikkeld, wel erg belangrijk."  

Concrete acties

Als er ergens hulp nodig is, krijgen Ready2Helpers in de betreffende regio een oproep.  Het gaat om korte, concrete hulpacties. Op dit moment concentreert de hulp zich op de vluchtelingencrisis, maar in de toekomst kan het vrijwilligersnetwerk ook worden ingezet voor andere noodsituaties. Vandaag is een nieuwe groep Ready2Helpers aan de slag in Amsterdam met de inrichting van een nieuwe opvanglocatie.  Een groot aantal Rotterdammers helpt met het opruimen en leegmaken van een opvanglocatie. En in het Rode Kruis magazijn in Utrecht helpen Ready2Helpers met het sorteren van kleding voor de Utrechtse Welkom Winkel. Naast de extra handjes bij het innemen en sorteren van spullen en het neerzetten of opruimen van bedden, heeft de organisatie op sommige plaatsen specialisten nodig, bijvoorbeeld verpleegkundigen of EHBO-ers.

"Opvallend is dat zeer veel mensen aangeven dat ze kunnen komen, zelfs op korte termijn. Hulde aan de hulpbereidheid!" aldus Ingrid van Alsemgeest, programma manager Burgerhulp. "Gisteren bijvoorbeeld hadden we 24 mensen nodig in Amsterdam. Binnen een uur gaven al 26 mensen aan beschikbaar te zijn. Super! Zo kunnen we snel in actie komen."

Meer hulp nodig in de komende maanden

Het Rode Kruis benadrukt dat er de komende maanden nog een groot beroep zal worden gedaan op het Ready2Help-netwerk. De toestroom van vluchtelingen naar Nederland gaat immers onverminderd door, en er komen steeds meer opvangcentra bij. In en bij deze opvangcentra is hulp nodig, bijvoorbeeld om vluchtelingen een bed te kunnen bieden en hen de kleding te geven die door Nederlanders vrijwillig wordt aangeboden. Om de hulp ook in de toekomst te blijven garanderen, blijven nieuwe aanmeldingen dus hard nodig.

Waarom Ready2Help?
Ready2Help is bedoeld voor noodsituaties in Nederland waar hulp van deelnemers een aanvullende bijdrage aan de bestaande hulpverlening kan leveren. Bijvoorbeeld bij een (dreigende) overstroming, een pandemie, extreem weer of een verkeersinfarct. Het gaat om korte, concrete hulpacties. Op dit moment concentreert de hulp zich op de vluchtelingencrisis, maar in de toekomst kan het vrijwilligersnetwerk ook worden ingezet voor andere noodsituaties.

Hoe werkt Ready2Help?
Deelnemers kunnen zich opgeven via hun social media account naar keuze. In het geval van een noodsituatie waar de inzet van deelnemers van Ready2Help de bestaande hulpverlening kan versterken, alarmeert het Rode Kruis de Ready2Helpers via een telefonische boodschap. De deelnemers krijgen dan de vraag of ze beschikbaar zijn en beslissen wat ze kunnen of willen doen. Door een netwerk van mensen met verschillende kennis en vaardigheden is Ready2Help in staat zo snel mogelijk de best mogelijke ondersteuning te bieden aan de getroffenen.