Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 3FM Serious Request 2015: een toekomst voor jongeren in conflictgebieden
14 juni 2015 |

3FM Serious Request 2015: een toekomst voor jongeren in conflictgebieden

​​​3FM Serious Request 2015 ​- 3FM Serious Request 2015 gaat aandacht vragen voor kinderen en jongeren in de grootste crisisgebieden ter wereld. Dit heeft 3FM-dj Paul Rabbering op zondag 14 juni 2015 bekendgemaakt, live vanuit de 3FM-studio op Pinkpop.​

schoolklas-CAR.png

Leerlingen van een school in de Centraal Afrikaanse Republiek krijgen les in hygiëne.

 

​NPO 3FM en het Rode Kruis gaan zich met de inzamelingsactie 3FM Serious Request 2015 inzetten voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Straks zullen zij de wereld vormgeven, maar daar zijn opleiding en persoonlijke ontwikkeling voor nodig. Voor deze kinderen en jongeren voltrekt zich een stille ramp. Daarvoor zamelen de 3FM-dj's in de week voor Kerst geld in vanuit het Glazen Huis in Heerlen.

 

Miljoenen kinderen in conflictgebieden

Voor miljoenen kinderen en jongeren is naar school gaan of een opleiding volgen niet vanzelfsprekend. Bijna 50 miljoen kinderen en jongeren in conflictgebieden kunnen niet of niet regelmatig naar school, of een beroepsopleiding volgen. In Syrië en Zuid-Soedan krijgen 6,2 miljoen kinderen en jongeren geen onderwijs. Er is geen geld voor scholing. Onderwijsmaterialen zijn niet beschikbaar. Scholen zijn verwoest. Kinderen zijn primair bezig met overleven of moeten meehelpen het gezin van voedsel te voorzien.

 

Geef kinderen en jongeren in conflictgebieden toekomstperspectief

Kinderen en jongeren in conflictgebieden verdienen een toekomst, vindt NPO 3FM. "Ze zijn de stille slachtoffers in een oorlog. Een groot conflict berooft hen van scholing en toekomstperspectief", zegt 3FM-zendermanager Wilbert Mutsaers. "Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers, verbeteraars, innovators en denkers. Zo kunnen ze straks een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het land, maar ook voor zichzelf. NPO 3FM gaat samen met het Rode Kruis alles doen om zoveel mogelijk van deze jongeren te helpen."  

 

Waarom kinderen en jongeren in conflictgebieden?

Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen, en kinderen en jongeren in het bijzonder, extreem kwetsbaar, op de korte en lange termijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn tijdens een oorlog allerminst zeker. Ook kinderen en jongeren kunnen omkomen, gewond raken, of invalide worden. Ze moeten vluchten of raken gescheiden van familie. Inkomen en basisvoorzieningen zijn niet voor handen. Het dagelijks leven is volledig ontwricht. Ook ontbreekt het vaak aan infrastructuur; scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en gesloten.

 

Wat doet het Rode Kruis?

In crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Daarbij wil het Rode Kruis kinderen en jongeren in conflictgebieden zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst geven. Door hen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Door hen vaardigheden te leren die zij op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt kunnen gebruiken. Met lessen Engels, Arabisch, wiskunde of ICT bijvoorbeeld, waarmee jongeren certificaten behalen die hun CV extra waarde geven. Of specifieke trainingen waarmee jongeren beter in staat zijn hun entree op de arbeidsmarkt te maken, werkervaring op te doen en een eigen inkomen te verdienen. Voorbeelden zijn naaitrainingen, een opleiding tot kapper of elektricien. Of een basisopleiding waarin zij leren hoe een winkel te beginnen of mobiele telefoons te repareren.

 

(Les-)materialen

Het Rode Kruis voorziet bovendien in de benodigde materialen zoals naaimachines, visnetten, landbouwgereedschap en zaden, zodat kinderen of jongeren en hun gezin in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Kinderen die naar school willen, maar daar geen geld voor hebben, krijgen lesmaterialen zoals pennen, potloden en schriften. Het Rode Kruis helpt ten slotte onder meer bij traumabegeleiding, maar helpt ook bij het verkrijgen van een micro-krediet.

 

3FM Serious Request

In samenwerking met het Rode Kruis zet NPO 3FM zich ieder jaar in voor een stille ramp. 3FM Serious Request betekent dat drie 3FM-dj's zich in de week voorafgaand aan Kerst opsluiten in een glazen studio, ergens op een plein in Nederland. Zij eten 6 dagen lang niets, maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Tegen betaling kan het publiek verzoeknummers aanvragen, terwijl overal in Nederland spontaan acties op touw worden gezet. In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar met succes een stille ramp op de kaart. Vanaf 2006 sloten radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia, Korea, Letland, Portugal en Oostenrijk zich aan bij de actie. In 2015 staat het Glazen Huis in Heerlen.