Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 40 miljoen mensen in conflictgebieden geen toegang tot gezondheidszorg
24 augustus 2016 |

40 miljoen mensen in conflictgebieden geen toegang tot gezondheidszorg

​​Minstens veertig miljoen mensen in de zes grootste crisis- en conflictgebieden ter wereld hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Ziekenhuizen zijn verwoest, er is een gebrek aan medicatie en medisch personeel is gevlucht. Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over deze miljoenen mensen. Wie ziek wordt of gewond raakt in een conflict is zonder de juiste hulp reddeloos verloren. 

Gered of Reddeloos? Lees de aangrijpende verhalen uit de conflictgebieden.​​​

persbericht_septembercampagne_640.jpg
Medische zorg in conflictgebieden is schaars.

​"Het is bijna niet te bevatten dat tientallen miljoenen mensen geen arts kunnen bezoeken om ziektes of verwondingen te laten behandelen. Alleen al in zes landen waar conflicten spelen, zitten 40 miljoen mensen zonder zorg.​ Wereldwijd zijn er veel meer mensen die geen medische hulp kunnen krijgen, dit is een levensgevaarlijke situatie”, zegt Rode Kruis-directeur Gijs de Vries, die naar Oost Congo afreist om aandacht te vragen voor de miljoenen burgers die verstoken zijn van gezondheidszorg. In het land voltrekt zich, buiten het zicht van de camera’s, een stille ramp door het aanhoudende conflict. Vorig week luidde de hulporganisatie de noodklok al voor Syrië.

Kwetsbaar

In de meeste crisis- en conflictgebieden zijn de gezondheidsvoorzieningen zeer beperkt. Medische voorzieningen zoals ziekenhuizen of medische posten zijn schaars, beschadigd of verwoest. Medicijnen, operatiemateriaal en apparatuur zijn er vaak nauwelijks. Tegelijkertijd zijn bewoners van crisis- en conflictgebieden kwetsbaar door het constante gebrek aan schoon drinkwater, voedsel en goede sanitaire voorzieningen. Simpele aandoeningen zoals voedselvergiftiging kunnen al dodelijk zijn. 

 
Het Rode Kruis is door haar neutrale positie meestal een van de weinige organisaties die toegang heeft tot crisis– en conflictgebieden. Door het geven van medische zorg, het opzetten van mobiele klinieken, verstrekken van medicatie, operatiemateriaal en verlenen van eerste hulp kan het Rode Kruis de levens van deze mensen redden. 

Help mee​

In Jemen​, Irak, Zuid-Soedan, Afghanistan, Somalië, Libië, Centraal Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Afrika​, Syrië​ en Mali is de situatie zo nijpend dat extra medische hulp nu heel hard nodig is om te zorgen dat mensen niet reddeloos verloren zijn. Met jouw steun kunnen we de mensen daar helpen.​
doneer-nu.png 
Liever zelf overschrijven?
Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL83INGB0000006868 (6 nullen) ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.​​


Artikel delen?