Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Watersnoodramp 60 jaar geleden
1 februari 2013 |

Watersnoodramp 60 jaar geleden

In de nacht van 31 januari op 1 februari is het 60 jaar geleden dat in Nederland de Watersnoodramp plaatsvond. Een ramp waarbij 1835 mensen om het leven kwamen en tienduizenden dieren verdronken. Het Nederlandse Rode Kruis speelde een belangrijke rol bij de hulpverlening. 1 februari is in Zeeland een herdenking voor de ramp.

Belangrijke rol Rode Kruis

Direct na de ramp kwam het enorme netwerk van Rode Kruis-vrijwilligers in actie. In totaal waren ongeveer 5000 vrijwilligers actief om te helpen bij de reddingsacties en evacuaties. De inzet van het Rode Kruis bij deze ramp was een van de grootste ooit.

Uitdelen hulpgoederen

We waren verantwoordelijk voor inzameling, sortering en het uitdelen van hulpgoederen aan ruim 70.000 mensen die voor langere tijd niet terug konden naar hun huizen. Het ging vooral om kleding, meubilair, babyspullen, medicijnen, beddengoed en eten.

Identificatie slachtoffers

Ook verzorgden we de identificatie en registratie van slachtoffers. We waren niet alleen actief in het noodgebied. Buiten dit gebied vingen vrijwilligers evacués op, vervoerden zieken en werkten in noodziekenhuizen.

Hulp uit buitenland

Van buitenlandse Rode Kruis-verenigingen kwam veel hulp. De Scandinavische landen leverden 500 houten prefab huizen. Deze werden direct geplaatst zodat terugkerende evacués er meteen in konden. Het Canadese en Franse Rode Kruis zorgen vooral voor de vervanging van gereedschap en landbouwwerktuigen.

 Lees het verhaal van Meneer IJsselstijn, hulpverlener bij de Watersnoodramp

"We gingen door het water
om slachtoffers op te halen en de nood te lenigen
van vertwijfelde vrouwen en kinderen"

Hulpverlener Watersnoodramp