Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Aangemeld voor Ready2Help. Wat nu?
22 september 2015 |

Aangemeld voor Ready2Help. Wat nu?

#Ready2Help – Het aantal aanmeldingen voor het burgerhulpnetwerk Ready2Help blijft stijgen. We zijn ontzettend blij met iedereen die aanbiedt om in actie te komen als dat nodig is. Via sociale media krijgen we veel vragen binnen over Ready2Help. Hieronder leggen we uit wat er precies gebeurt, nadat je je hebt aangemeld.

​    R2Hlogo.JPG

Als je je hebt aangemeld via ready2help.rodekruis.nl dan hebben wij jouw gegevens in ons bestand opgenomen.  Op het moment dat wij een inzet of actie plannen in jouw regio, word je telefonisch opgeroepen. Op dit moment worden veel oproepen gedaan voor de huidige noodsituatie: de enorme toestroom van vluchtelingen die de opvangcentra in Nederland te verwerken krijgt. Maar als zich een andere noodsituatie voordoet (zoals een overstroming, brand of storm) komt Ready2Help daar eventueel ook voor in actie.

Oproep

Wanneer jij in een regio zit waar hulpacties zijn voor vluchtelingen, bijvoorbeeld in een Welkom Winkel of in een opvangcentrum, kun je worden opgeroepen door Ready2Help. Dat gebeurt via e-mail of mobiele telefoon. Je ontvangt eerst een sms waarin aangekondigd wordt dat je gemaild of gebeld gaat worden. De Ready2Help telefooncentrale staat in Noorwegen, vandaar dat je een buitenlands nummer in je scherm ziet. Je kunt gerust opnemen, het is veilig en gratis. Je hoort een spraakbericht en krijgt de keuze of je wilt helpen of niet.

Wanneer je niet in de gelegenheid bent op te nemen, wordt je iets later teruggebeld. Wanneer je dan ook niet aanneemt, kun je deze keer niet komen helpen. Bij een eventuele volgende hulpactie wordt je wél weer gebeld.

Als je je aangemeld hebt voor een hulpactie,  ontvang je een e-mail met instructies. Daarin staat ook hoe je je eventueel kunt afmelden als je bij nader inzien toch niet kunt komen.  

Nog geen oproep gekregen?

Het kan enige tijd duren voordat je daadwerkelijk opgeroepen wordt, omdat dit afhankelijk is van de hulpinitiatieven bij jou in de regio. Aangezien de hulp aan vluchtelingen niet binnen een week opgelost is, gaan we de komende maanden onverminderd door met het oproepen van Ready2Helpers.  

Welke hulp is nodig?

Er komen iedere dag hulpvragen binnen bij het Rode Kruis. Waar mogelijk zetten we Ready2Helpers in. Bijvoorbeeld in onze Welkom Winkels: hier helpen Ready2Helpers met het innemen en sorteren van spullen. Het aantal Welkom Winkels in Nederland neemt nog steeds toe. Op verschillende opvanglocaties in het land worden Ready2Helpers ingezet bij het opzetten, reinigen en afbreken van bedden. Ook worden Ready2Helpers met bepaalde specialismen ingezet, zoals tolken, verpleegkundigen voor het bemannen van EHBO-posten en communicatieprofessionals om deel te nemen aan communicatieteams. Je vindt hier een overzicht van alle oproepen tot op heden.

 

 

Vluchtelingen

De komende tijd gaat de toestroom van vluchtelingen naar Nederland onverminderd door en er komen steeds meer opvangcentra en Welkom Winkels bij. We kunnen dus alle hulp de komende maanden ontzettend goed gebruiken. De slagkracht van ons burgerhulpnetwerk is namelijk afhankelijk van de grootte ervan: bij een daadwerkelijke oproep  om te komen helpen, zullen niet alle helpers in de gelegenheid zijn om direct te komen. Daarom: hoe meer hoe beter!

Waarom Ready2Help ?

Ready2Help is bedoeld voor noodsituaties in Nederland waar hulp van deelnemers een aanvullende bijdrage aan de bestaande hulpverlening kan leveren. Bijvoorbeeld bij een (dreigende) overstroming, extreem weer, een verkeersinfarct of zoals nu bij de onverwachte toestroom van grote aantallen vluchtelingen. Het activeren van het netwerk is een taak van het Rode Kruis dat 24/7 actief is. Lees hier meer over Ready2Help.

Meld je hier aan voor Ready2Help