Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Aantal bootvluchtelingen Middellandse Zee wordt steeds hoger
25 april 2015 |

Aantal bootvluchtelingen Middellandse Zee wordt steeds hoger

#Bootvluchtelingen - De oversteek die migranten maken over de Middellandse Zee is levensgevaarlijk. Duizenden zijn verdronken. Degenen die het halen krijgen meestal de eerste troostwoorden van het Rode Kruis.

p-ITA0461.jpg

De vluchtelingen die de oversteek halen zijn vaak erg getraumatiseerd en hebben medische zorg nodig.

Op alle momenten van de dag stromen vluchtelingen Europa binnen. Vaak in getraumatiseerde toestand. Het Rode Kruis probeert ze allemaal op te vangen en zorg te bieden, maar dit wordt steeds moeilijker. In het Mineo kamp in Catania zitten inmiddels vierduizend vluchtelingen terwijl het was ingericht voor tweeduizend.

p-ITA0464.jpg

De migranten die aankomen op blote voeten krijgen schoenen. Verder geven hulpverleners iedereen zo snel mogelijk water en drinken. 

Betrokken

Het Rode Kruis in Catania heeft een veldhospitaal waar eenentwintig medewerkers en vrijwilligers werken. Ze krijgen hulp van 220 Italiaanse ambtenaren en gezondheidsinspecteurs. De hulpverleners geven de aangekomen vluchtelingen meteen water, voedsel en schoenen. Vervolgens worden ze bekeken door artsen. Hulpverlener Simona Migliore: "Wij vinden het heel belangrijk om de migranten te steunen. Ze hebben veel meegemaakt, dus we voelen erg met hen mee."

p-ITA0430.jpg

Het Rode Kruis hoopt dat de Middellandse Zee geen massagraf gaat worden. De stroom vluchtelingen groeit steeds meer, daarom moet er wereldwijd naar oplossingen gezorgd worden.

Kerkhof

Secretaris-generaal van het Rode Kruis Elhadj As Sy wil dat er een einde komt aan de wereldwijde onverschilligheid ten opzichte van de bootvluchtelingen. "We moeten ons allemaal inzetten en de onderliggende oorzaken van de migratie aanpakken", aldus As Sy. Hij doelt hiermee op het verminderen van economische ongelijkheid, discriminatie en conflicten. As Sy: "Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de Middellandse Zee niet een nóg groter kerkhof wordt".