Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Afscheid directeur Cees Breederveld
30 december 2013 |

Afscheid directeur Cees Breederveld

Cees Breederveld  vertrekt per 1 januari 2014 als algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Negen jaar stond hij aan het roer van de organisatie. Een roerige tijd met veel grote binnenlandse en buitenlandse hulpoperaties waarbij Breederveld als directeur nauw bij betrokken was. Zoals hij zelf omschrijft: “de mooiste baan van mijn leven.”

Dankbaar

Breederveld: “Je kunt stoppen als directeur bij het Rode Kruis, maar het Rode Kruis verlaten kan eigenlijk niet. Want het gedachtegoed, de grondbeginselen sluit je in je hart en draag je voor altijd mee, zoals heel veel andere mensen doen. Daar kan je geen vaarwel tegen zeggen. Ik verlaat een prachtige baan, die mede zo prachtig is geworden door de successen die we met z’n allen hebben geboekt. Velen, binnen en buiten het Rode Kruis hebben daar aan bijgedragen. Daar ben ik intens dankbaar voor.”

Internationale hulpverlening

Breederveld was onder meer verantwoordelijk voor de fondsenwerving en hulpverlening van het Rode Kruis na de tsunami in de Indische Oceaan (Tweede Kerstdag 2004), de aardbevingen in Pakistan en Haïti (2005, 2010) , de tsunami en aardbeving in Japan (2011) en meest recent de tyfoon Hayan op de Filippijnen (2013). Vanaf zijn aantreden was hij ook nauw betrokken bij 3FM Serious Request, de fondsenwervingsactie voor stille rampen die 3FM sinds 2004 organiseert.

Hulpverlening in Nederland

In eigen land was Breederveld als directeur onder meer betrokken bij de hulpverlening na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009), het vliegtuigongeluk van Turkish Airlines (2009) en het schietincident in Alphen aan de Rijn (2011). Onder zijn leiding fuseerden in 2010 de 356 autonome lokale Rode Kruisafdelingen tot één landelijke vereniging.

Moment van reflectie

In het Midden-Oosten, tijdens zijn laatste reis als Rode Kruis-directeur neemt Breederveld een moment van reflectie. Over medemenselijkheid, onpartijdigheid en de veiligheid van hulpverleners. “Onder rampzalige omstandigheden zie je dat medemenselijkheid een tweede natuur is. Dat houdt je overeind.”

Over Cees Breederveld

Cees Breederveld studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1981 in de kindergeneeskunde. Hij werkte tot 1990 als universitair hoofddocent en academisch specialist kindergeneeskunde in het AMC. Daarna was hij als bestuurder werkzaam in diverse ziekenhuizen in Nederland en Suriname, en was hij bestuurslid bij het Nederlandse Rode Kruis.

Breederveld blijft actief als hoogleraar bij het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Daar bekleedt hij sinds vorig jaar de Rode Kruisleerstoel Rampengeneeskunde (global health, medische noodhulp en basisgezondheidszorg).

Opvolging

Cees Breederveld wordt per 1 januari 2014 opgevolgd door Mr. Gijs de Vries (55). De Vries was tot voor kort lid van de Raad van Bestuur en managing partner van de adviestak van EY in Nederland en België. Hij heeft een uitgebreide ervaring in de publieke sector en specifiek in de gezondheidszorg.