Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Al 3.400 aanmeldingen voor Ready2Help
13 november 2014 |

Al 3.400 aanmeldingen voor Ready2Help

Voor Ready2Help, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, hebben zich al 3.400 mensen aangemeld. Daarmee is de basis gelegd voor de grote rampenoefening die het Rode Kruis in februari 2015 gaat organiseren.

Ready2Help is een netwerk van behulpzame burgers die willen helpen bij grote rampen of calamiteiten. Bijvoorbeeld met zandzakken vullen, spullen sjouwen of opruimen, mensen vervoeren of tolken tussen mensen.

De meeste aanmeldingen voor Ready2Help komen uit de regio's Zuid-Holland (25%), Noord-Holland (16%) en Gelderland (13%). Iets meer mannen (55%) dan vrouwen hebben zich aangemeld. Ruim 40% van de aanmelders valt in de leeftijdscategorie tussen 30 en 50 jaar, een kwart van de nieuwe helpers heeft een leeftijd tussen 18 en 30 jaar. De gemiddelde leeftijd is daarmee 40,39 jaar. "Heel mooi om te zien hoe dit 'handen-uit-de-mouwen-netwerk' een relatief jonge doelgroep aanspreekt", reageert Gijs de Vries, algemeen directeur van het Rode Kruis. "Het aantal aanmeldingen geeft bovendien vertrouwen in de hulpbereidheid van de Nederlanders als het er echt op aankomt."

Overstromingsscenario

Met 3.400 aanmeldingen is de basis gelegd voor de grote rampoefening die het Rode Kruis in februari 2015 met Ready2Help gaat organiseren. Het doel van de oefening is te zien of het oproepsysteem werkt en op welke manier mensen gehoor geven aan de oproep van het Rode Kruis. Waarschijnlijk gaat er tijdens de rampsimulatie een overstromingsscenario geoefend worden, waar grote groepen mensen tegelijk op verschillende manieren hulp nodig hebben.  "We hadden voor de oefening een minimum van 1.000 aanmeldingen in gedachten, en dat is nu ruimschoots overschreden", reageert De Vries. "We hebben nu een uitstekend uitgangspunt voor de oefening waarmee we dit initiatief zullen testen en verder ontwikkelen."  

Ook aanmelden voor Ready2Help?

Wil je ook opgeroepen kunnen worden bij een ramp of noodsituatie? Het Rode Kruis heeft nog meer mensen nodig: geen eerstehulpverleners, maar 'gewone' burgers die willen komen helpen bij een noodsituatie, als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten en de getrainde vrijwilligers van het Rode Kruis. "Op termijn hoop ik dat Ready2Help uitgroeit tot een netwerk van tienduizenden mensen die we kunnen oproepen in geval van nood",  aldus De Vries. Wie wil helpen bij een ramp of noodsituatie kan zich nog steeds aanmelden voor Ready2Help.