Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Al 6 jaar conflict in Syrië: deze vrijwilligers zetten dagelijks hun leven op het spel
16 maart 2017 |

Al 6 jaar conflict in Syrië: deze vrijwilligers zetten dagelijks hun leven op het spel

​​Zes jaar. Zo lang duurt het conflict in Syrië inmiddels. Meer dan 400.000 mensen zijn door gevechten en bombardementen om het leven gekomen, onder wie ook 60 hulpverleners van het Rode Kruis. Zeina en Hilal laten zich gelukkig niet afschrikken. Zij zijn twee van de 10.000 vrijwilligers in het verwoeste land en zetten dagelijks hun leven op het spel om anderen te helpen. 

​Zeina Halif (23) - Verpleegster

​​​​​​​​​Zeina Halif vrijwilliger Rode Kruis Syrie staand 300.jpg​​​​​​​Kersverse mama's

Zeina is pas 23 jaar. Jong en bevlogen.​ "Ik ben sinds 2014 verpleegster in het Salemiyeh Ziekenhuis van de Syrische Rode Halve Maan", zo vertelt ze. "Ik help met name veel zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen. Het is vreselijk om kersverse mama's te zien worstelen met het feit dat ze door alle zorgen en stress geen borstvoeding kunnen geven."​

Passie voor werk 

Zeina herinnert zich een moeder die samen met haar baby behandeld werd. "Haar echtgenoot was ontvoerd door gewapende mannen en ze was helemaal in shock. Hierdoor kon ze haar kindje niet voeden. In het ziekenhuis kreeg ze advies en hulp waardoor het na een tijdje wel weer lukte. Het is ongelooflijk wat er door je heen gaat wanneer je zo'n iemand kunt helpen. Ik hou echt van dit werk!"

Hilal Shahoud (27) - Hulpverlener

Hilal Shahoud hulpverlener Rode Kruis Syrie staand 300.jpgMobiel team 

Hilal (27) geeft al 10 jaar lang het beste van zichzelf als vrijwilliger bij de Syrische Rode Halve Maan. Momenteel reist hij mee met een mobiel team van hulpverleners. "We trekken zowel naar het platteland als naar steden om mensen die ondervoed zijn te helpen", vertelt hij. "In totaal zijn we met negen man en we zijn verantwoordelijk voor zo'n 74 steden."

​​Intens gelukkig

"Ik herinner me drie broers en zussen met ondervoeding", vervolgt Hilal zijn verhaal. "Ze hadden niets en leefden in een tentje. Eén van de jongens was er heel beroerd aan toe. Dankzij onze interventie ging het stapje voor stapje beter. En dat is precies waar ik het voor doe. Ik wil anderen helpen. Dat geeft me een intens gelukkig gevoel!" ​

Help Syrië

Het conflict in Syrië duurt nu al zes jaar. Bijna 15 miljoen inwoners zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Met jouw steun kan het Rode Kruis zoveel mogelijk slachtoffers helpen. 

doneer-nu.pngArtikel delen?