Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Alle vluchtelingen zouden de Refugee Buddy App moeten downloaden"
11 april 2016 |

"Alle vluchtelingen zouden de Refugee Buddy App moeten downloaden"

​#Noodhulp – Vluchtelingen downloaden de Refugee Buddy App om wegwijs te worden in Nederland. Het Rode Kruis heeft de app eind 2015 ontwikkeld zodat de vluchtelingen er niet alleen voorstaan. Wij spreken 3 vluchtelingen over hun ervaringen met de app.

Naja buddy app 6.jpg
  De Syrische vluchteling Naja heeft de Refugee Buddy App op zijn telefoon staan. (Foto: Rode Kruis)

“Ik gebruik de Refugee Buddy App om het nieuws over vluchtelingen in Nederland te volgen en om meer te weten te komen over mijn verblijfstatus,” zegt Dawit uit Eritrea (34 jaar). Dawit is nu een paar maanden in Nederland. “Het Rode Kruis heeft mij een tijdje terug gevraagd om te flyeren voor de Refugee Buddy App. Ik vond hem zo handig dat ik hem zelf ben gaan gebruiken. Nu weet ik tenminste waar ik aan toe ben”.

Nieuws over vluchtelingen in Nederland

Dawit ziet andere vluchtelingen de app ook gebruiken. “Mensen uit Syrië lezen hem in het Arabisch. Goed dat vluchtelingen de app in hun eigen taal kunnen lezen. Nieuws over vluchtelingen in Nederland is op nieuwssites alleen in het Nederlands te lezen. Door de app kunnen wij tenminste ook lezen wat er met ons gaat gebeuren.” Dawit gebruikt hem daarnaast om alles te weten te komen over de Nederlandse wetten die betrekking hebben op vluchtelingen. 

De Functies van de Refugee Buddy App

• What’s next: Deze functie geeft uitleg over hoe lang een vluchteling moet verblijven op de locatie waar hij nu is, waar de volgende locatie is waar hij heen gaat en hoe lang de procedure duurt voor een verblijfsvergunning.

• Locations: Met deze functie kunnen vluchtelingen invullen wat voor plaats ze willen bezoeken. Bijvoorbeeld de dokter, een kerk of moskee of  een supermarkt. De route hier naartoe wordt weergegeven op een kaart.  

• News: Met deze functie kun je het nieuws lezen over vluchtelingen in Nederland.

• Point it: Deze functie bestaat uit symbolen. Vluchtelingen kunnen hem gebruiken wanneer ze iets duidelijk willen maken en er met woorden niet uit kunnen komen.

• Transport:
Deze functie geeft uitleg over het openbaar vervoer in Nederland.

• First Aid: Deze functie geeft EHBO-tips.

• Translate: Deze functie kunnen vluchtelingen gebruiken om zinnen te vertalen in het Engels of Nederlands.

• About NL: In dit onderdeel kunnen vluchtelingen alles lezen over Nederland en Nederlanders.

• Tracing: Wanneer vluchtelingen familieleden of vrienden kwijt zijn geraakt kunnen ze met deze functie worden opgespoord.

Naja buddy app 24.jpg
  Naja gebruikt de functie 'locations' om de supermarkt te vinden. (Foto: Rode Kruis)

Nieuws over vluchtelingen

“Het handige van de Refugee Buddy App is dat je alles in een keer kunt opzoeken. Je hoeft niet het internet op”, zegt Naja uit Syrië, 28 jaar. Hij gebruikt de app regelmatig. “Als ik eten of drinken wil kopen gebruik ik de functie ‘locations’ om een supermarkt te vinden”, zegt hij. Vluchtelingen vinden het moeilijk om supermarkten te vinden met Google Maps omdat ze niet weten hoe supermarkten heten. Met de functie ‘locations’ kunnen ze het makkelijker invoeren omdat de woorden al in de functie zelf zitten. “Via de app volg ik het nieuws over vluchtelingen in Nederland. Ik volg bijvoorbeeld naar welke locaties vluchtelingen worden verplaatst.”

De Refugee Buddy App geeft vluchtelingen houvast

De Syrische vluchteling Sam (39 jaar) heeft geholpen bij de ontwikkeling van de app. “Zodra vluchtelingen in Nederland zijn zouden ze de Refugee Buddy App moeten downloaden. Ze zijn dan uitgeput en juist op dat moment weten ze niet waar ze heen moeten gaan. De app komt dan goed van pas”, vindt hij. “De app geeft houvast en duidelijkheid. Dat is heel belangrijk wanneer vluchtelingen in een vreemd land aankomen. Ik ga proberen zo veel mogelijk mensen te overtuigen dat ze de app moeten downloaden.”

Download de app

In de volgende talen is de app te verkrijgen:
Arabic
Tigrigna

English
Francais

Laat ons niet kiezen. Geef nu

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen. Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen.


Of geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Artikel delen?