Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Als centralist moet je zeer stressbestendig en scherp zijn"
24 juli 2015 |

"Als centralist moet je zeer stressbestendig en scherp zijn"

​#Vierdaagse -Vrijwilliger Inge Beusen (25 jaar) is centralist in de meldkamer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2015. Deze dagen komen er zo'n 100 meldingen per dag binnen, wat haar werk erg hectisch maakt.

INGE.jpg

Het werk als centralist in de meldkamer is een echte passie van Inge. Ze handelt achter elkaar meldingen af. (Foto: Eline van den Hout)

"Als centralist zit ik achter een netwerk met portofoons en mobilofoons. Daarmee verzorg ik de communicatie tussen de hulpposten en ik handel ook de medische meldingen af ", vertelt Inge. Het is drie uur 's middags, het drukste tijdstip voor de meldkamer. Toch heeft Inge kort de tijd om het een en ander over haar inspannende werkzaamheden uit te leggen.

Honderd meldingen op een dag

"Het is de eerste keer dat ik de Nijmeegse Vierdaagse meemaak. Ik vind het een groot feest en ik ben blij dat ik er deel van uitmaak", zegt Inge. Het werk als centralist is voor haar niet nieuw, ze doet dat ook voor de reddingsbrigade. "Ik leer deze dagen een hele hoop bij. Bij de reddingsbrigade krijg ik minder dan 10 meldingen per dag en soms maar eentje. Hier krijg ik er 100!" 

Hulpposten van het Rode Kruis benaderen de meldkamer als ze iets willen vertellen of nodig hebben. De centralisten in de meldkamer zetten die meldingen in een systeem en zorgen dat de gewenste actie voor elkaar komt. "Als een hulppost meldt dat ze een wandelaar hebben die moet worden opgehaald met een ambulance of een wagen van het Rode Kruis, dan zetten wij dat door naar een andere eenheid. Bijvoorbeeld de alarmcentrale, of een team van het Rode Kruis. Op die manier zorgen we ervoor dat de wandelaar kan worden opgehaald. We houden met beide partijen contact totdat het helemaal is afgehandeld", legt Inge uit.   

INGE2.jpg
 

De meldkamer is 24 uur per dag druk bezet door zo'n 15 tot 20 man. (Foto: Eline van den Hout)

Een passie

De meldingen die deze week bij Inge zijn binnengekomen verschillen per dag. Dinsdag was het erg warm, toen waren er veel wandelaars flauwgevallen. Woensdag waren er vooral meldingen over mensen met kneuzingen. "Ik heb voor een man die er slecht aan toe was geregeld dat hij naar het ziekenhuis werd gebracht", zegt Inge. Ze blijft in zulke ernstige situaties rustig. "Voor het werk in de meldkamer moet je zeer stressbestendig zijn en scherp, anders gaan er dingen fout," zegt ze. Wat Inge betreft is dat in ieder geval geen probleem, van nature is ze kalm en ze heeft plezier in de werkzaamheden. De Nijmeegse Vierdaagse van 2016 wil ze ook graag mee maken. "Het werk ligt me goed en het is echt een passie van me."