Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Als vrijwilligster kan Ester bijdragen aan menswaardige wereld
3 september 2016 |

Als vrijwilligster kan Ester bijdragen aan menswaardige wereld

​​Ester Forcolin-Hulst is sinds 2009 vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze maakt onderdeel uit van het team 'Bevolkingszorg' dat gemeenten ondersteunt met hulpverlening bij incidenten en rampen. Begin juli was Ester als teamleider aanwezig in Amsterdam-Noord, waar ruim 80 woningen ontruimd werden vanwege een gaslek. 

rodekruis-bevolkingszorg-ester-640.jpg
Het helpen van mensen is vrijwilligster Ester in het bloed gaan zitten.

​"Halverwege de middag kreeg ik de oproep dat onze inzet nodig was bij een evacuatie in Amsterdam-Noord", vertelt Ester. "Op dat moment kijk ik of ik thuis weg kan, pak mijn spullen en ga". Met een team van 6 vrijwilligers vertrekt Ester naar de locatie. Een aantal mensen is inmiddels opgevangen in een schoolgebouw. Niemand weet dan nog hoeveel gevaar er is en hoe lang het nog gaat duren. "Op dat moment bespreken wij met de gemeente, brandweer, politie en in dit geval ook de directeur van de school, de stand van zaken en gaan aan de slag." ​

Zelfredzaamheid

Ester en haar collega’s zorgen dat alles op de opvanglocatie goed verloopt. Ze inventariseren of er bij iemand een zorgbehoefte is. Zijn er bijvoorbeeld mensen ziek, hongerig of in paniek. "Er was een mevrouw die in de loop van de middag medicijnen moest innemen. Omdat het niet bekend was of ze dan haar huis al weer in kon, zijn we samen gaan zoeken naar een oplossing." ​

Wel benadrukt Ester dat de zelfredzaamheid van de mensen voorop blijft staan. De vrijwilligers bieden hulp en denken mee, maar kunnen niet alles oplossen. "Het belangrijkste is dat we er zijn. Dat stelt gerust".

Het gaslek in Amsterdam werd snel gevonden en gedicht. Halverwege de avond kon iedereen weer veilig naar huis. "Het verliep soepel", vertelt Ester. “Het weer was gunstig, de gemeente informeerde de bewoners goed over de voortgang en niemand was in paniek. We kregen complimenten dat het zo goed verlopen was. Dat is fijn".

Iets terugdoen

Na het behalen van haar EHBO-diploma meldde Est​er zich in 2009 aan als vrijwilliger bij het Rode Kruis. “Ik wil iets doen voor de maatschappij. Ik ben geen arts, kan geen waterputten bouwen in Afrika en de oorlogen in de wereld niet stoppen. Maar in mijn eigen mooie Amsterdam kan ik hulp bieden als er om gevraagd wordt. Het Rode Kruis is voor mij een manier om bij te dragen aan een menswaardige wereld".

Het bijzondere aan vrijwilliger 'Bevolkingszorg' vindt Ester dat het nooit saai of gepland is. "Je weet niet wat je kunt verwachten en de uitkomst is onvoorspelbaar". Het helpen van mensen is ondertussen in haar bloed gaan zitten.  "Ik denk altijd na over wat er kan gebeuren en welke hulp ik kan bieden. Als er iets is, heb ik concrete handvatten en dan is het aan de slag en gaan. Want ik ben van het Rode Kruis".

Word vrijwilliger

Wil jij net als Ester ook hulp bieden bij incidentent en rampen? Bekijk dan hier de vacatures 'Bevolkingszorg' en meld je aan.

Artikel delen?