Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 1,5 miljoen euro voor slachtoffers droogte Afrika
10 juni 2016 |

1,5 miljoen euro voor slachtoffers droogte Afrika

​#DroogteAfrika – Het Rode Kruis heeft tot nu toe 1,5 miljoen euro binnengekregen op giro 7244. Een bedrag dat we goed kunnen gebruiken in het door extreme droogte geteisterde Afrika. We hebben al veel mensen noodhulp kunnen bieden, maar er is nog meer geld nodig om een hongersnood voor 42 miljoen Afrikanen te voorkomen.

Afrika-Hulp.jpg
  Het geld wordt voornamelijk uitgegeven aan directe voedselhulp. (Foto: Marjo Leppänen, IFRC)

Natuurfenomeen El Niño veroorzaakt een extreme droogte in grote delen van Afrika. Oogsten mislukken, vee sterft en er is een gebrek aan voedsel en drinkwater. Om hulp te kunnen bieden heeft het Rode Kruis op 2 mei 2016 giro 7244 geopend. Nederland heeft massaal geld overgemaakt: er kwam al 1,5 miljoen euro binnen op dit rekeningnummer.

Noodhulp

Ongeveer de helft van dit gedoneerde bedrag (721.000 euro) is inmiddels uitgegeven aan verschillende vormen van (nood)hulp. Vooral aan directe voedselhulp voor mensen in Ethiopië, Lesotho, Zuid-Sudan, Kenia, Sudan, Malawi, Zambia en Zimbabwe. We hebben voedsel en drinkwater uitgedeeld, voedselbonnen verspreid en ook financiële hulp geboden zodat mensen in nood zelf voedsel kunnen kopen.

Lange termijn

De rest van het gedoneerde bedrag zal ook ingezet worden om de eerste directe nood van de slachtoffers van deze droogte zoveel mogelijk te verlichten. Maar naast voedsel, water en medische hulp is er meer nodig. Omdat de droogte blijft aanhouden, richt het Rode Kruis zich ook op oplossingen voor de lange termijn. We investeren in droogtebestendige zaden, voorzieningen voor schoon water, nieuwe veestapels en we adviseren bij de keuze van gewassen in een droge periode.

Giro 7244

We hebben vier jaar en 111 miljoen euro nodig om Zuidelijke Afrika goed te kunnen helpen. Nu al dreigt er een hongersnood voor 42 miljoen Afrikanen, als we niet meer doen zijn eind dit jaar 60 miljoen mensen in nood.

Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

  ​

Artikel delen?