Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Bericht uit het veld
21 januari 2010 |

Bericht uit het veld

​Zondagmorgen in alle vroegte schrikt de bevolking van Port-au-Prince wakker van een de zoveelste naschok. Kreten van angst en het gehuil van honden vullen de donkere stad, waar elektriciteit nog steeds schaars is en de mensen een geïmproviseerd onderkomen zoeken in parken en op sportvelden.

 
De geluiden van angst maken plaats voor een ander geluid: dat van vrachtvliegtuigen die landen op de luchthaven.
 
Elk uur landen vier vliegtuigen vol met hulpgoederen. Elke minuut is er een van beslissingen hoe verlenen we zo snel en efficiënt mogelijk in deze complexe situatie, waarbij bijna een week na de aardbeving, nog steeds overlevenden uit het puin worden gered.

Openlucht Eerste Hulp

De zorg voor de gewonden is nog steeds een prioriteit. Het grasveld voor het beschadigde Universitair Ziekenhuis wordt gebruikt als eerste hulp-afdeling. Bedden met patiënten nemen alle mogelijke ruimte in beslag, op het gras, maar ook in de omliggende straten.
 
En terwijl moeders zorgen voor hun gewonde kinderen en familieleden elkaar troost bieden, doen artsen van het Canadese en Haïtiaanse Rode Kruis hun ronde over de open afdeling. In de buurt zet het Noorse Rode Kruis een veldhospitaal op. Terwijl de nacht valt, worden de dozen met reddingsmiddelen gelost.
 
'Ik kan iedereen die van zo ver komt om ons land te helpen niet genoeg bedanken. Dit is een ramp die ons jaren zal bijblijven. Net als de herinnering aan degenen die we verloren hebben.' Aan het woord is Dr Michaele Gedeon, voorzitter van het Haïtiaanse Rode Kruis en de voormalige minister van Volksgezondheid. Haastig spoedt ze zich naar de eerste hulp om voor een update van de situatie en de medische behoeften.

Zwaar getroffen

Overal waar ze gaat, wordt ze toegejuicht door het personeel. Ondanks de verpletterende verantwoordelijkheid die op haar schouders rust, neemt ze haar tijd om zorgvuldig de behoeften van de gewonden te beoordelen, om zo de beste hulpverlening zeker te stellen.
 
Ook het Haïtiaanse Rode Kruis is zwaar getroffen door de ramp.'Onze kantoren kunnen we opnieuw opbouwen', zegt ze met zachte stem. 'Het echte verlies zijn al die vrijwilligers en eerste hulpverleners die we hebben verloren.'

Voor de aardbeving verwelkomde het Haïtiaanse Rode Kruis verheugd 8000 nieuwe mensen die een eerste hulp opleiding wilden volgen. Deze levensredders gaven een enorme impuls aan de noodhulp capaciteit van de nationale Rode Kruis-vereniging. Maar de angst is groot dat velen van hen de ramp niet hebben overleefd.

Hulp aan de hulpverlener

Naast de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving is ook hulp op de lange termijn aan het Haïtiaanse Rode Kruis een belangrijk aandachtspunt. Mauricio Bustamante van het internationale Rode Kruis: "Natuurlijk helpen we de nationale vereniging weer terug op het oude niveau te komen, maar we zullen ook investeren om de organisatie nog sterker te maken om de uitdagingen waar het land de komende maanden en jaren voor staat, goed aan te kunnen pakken.
 

 RODE KRUIS: DOSSIER HAÏTI

Kan de in eigenschap Koppeling naar inhoud opgegeven URL niet ophalen. Raadpleeg uw sitebeheerder voor assistentie.

Share |