Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Alarmerend weinig AED’s 24/7 beschikbaar
17 oktober 2016 |

Alarmerend weinig AED’s 24/7 beschikbaar

Het aantal Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) dat 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is, is schrikbarend laag. Dat blijkt na een analyse van het Rode Kruis. “Hier moet verandering in komen”, zo pleit Suzanne Laszlo, Manager Hulpverlening en Vrijwilligersmanagement bij het Rode Kruis. “Een AED redt nota bene levens.” ​

AED-op-muur.jpg

Kun je je het voorstellen? Iedere dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans stijgt aanzienlijk wanneer er direct wordt begonnen met reanimeren en er gebruik wordt gemaakt van een AED. Is er geen AED in de buurt, dan kost dit levens. Zo​rgverzekeraar CZ, partner van het Rode Kruis, ondersteunt bij het verbeteren van kennis en gebruik van AED’s en reanimatie in het algemeen. 

Beschikbaarheid

De inzet van een AED is van levensbelang. Het Rode Kruis wil daarom dat alle defibrillatoren in Nederland 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn. "Nu is dat nog niet zo", aldus Belinda van der​ Gaag, woordvoerder bij het Rode Kruis. "Ongeveer de helft van het aantal AED's (12.857) in de database van het Rode Kruis is alleen op gezette tijden te gebruiken, bijvoorbeeld van 9.00u tot 17.00u en enkel op doordeweekse dagen."

Registratie

Uit de analyse blijkt ook dat lang niet alle AED's worden geregistreerd. Er zijn bij het Rode Kruis  slechts 26.807 geregistreerde defibrillatoren bekend, terwijl er tussen de 80.000 en 100.000 stuks verkocht zijn. "Dat is zorgwekkend", vindt Belinda, "je moet in het geval van nood direct kunnen zien waar de dichtstbijzijnde is. Dat kan bijvoorbeeld middels de gratis EHBO-app van het Rode Kruis of via de website www.aed4u.eu." 

AED's jagen

Het Rode Kruis wil dat alle AED's in de database komen te staan en roept daarom iedereen op om AED's te gaan registeren. "Als je in de herfstvakantie een dagje uit gaat met de kinderen, kijk dan eens rond of je ze ziet hangen en check dan meteen of deze al in onze app staan", aldus Suzanne. "Zie het als een soort Pokémon jagen", voegt ze er met een knipoog aan toe.

Download de app

Download de gratis EHBO-app van het Rode Kruis en check eenvoudig de dichtstbijzijnde AED bij jou in de buurt. Help ook mee onze database uit te breiden.

​ 

Artikel delen?