Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Bevallen na de aardbeving
5 augustus 2015 |

Bevallen na de aardbeving

​#VeiligBevallen - Natuurramp, oorlog of conflict, een bevalling laat niet op zich wachten. Een maand voordat Anu Danuwar (20) was uitgerekend van haar eerste kindje, werd Nepal getroffen door een zware aardbeving.

Anu.jpg
         Nieuw leven verdient een veilige plek om geboren te worden. (Foto: Finse Rode Kruis)  

Gelukkig was de aanstaande moeder buiten toen haar huis instortte. Sindsdien leeft ze samen met haar 11-koppige familie in een tent. In de dagen na de aardbeving werd Anu overspoeld door emoties. Ze was dankbaar dat zij en haar familie de aardbeving hadden overleefd, maar angst voor de bevalling overheerste.

Nachtmerries

Anu: "Ik had er nachtmerries over dat ik moest bevallen in deze tent. Er is nauwelijks genoeg leefruimte voor ons allemaal. En geen arts of vroedvrouw in de buurt die me zou kunnen helpen bij mijn bevalling. De aardbeving heeft ook de dichtstbijzijnde gezondheidskliniek verwoest."


Mobiele klinieken

Een mobiele kliniek van het Rode Kruis bood uitkomst. Twee weken na de aardbeving kwam hier Anu's kerngezonde dochtertje ter wereld. Ondanks de beperkte ruimte in de tent, is iedereen blij met de komst van het nieuwe familielid.    

Nooit eerder waren zo veel mensen van huis en haard verdreven door natuurrampen en conflicten als nu. De mobiele klinieken van het Rode Kruis zorgen voor de basisgezondheidsvoorzieningen in crisisgebieden. Waaronder hulp aan zwangere vrouwen om te bevallen in een veilige omgeving.