Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Bijna duizend nieuwe vrijwilligers
17 april 2015 |

Bijna duizend nieuwe vrijwilligers

#HulpverlenersGezocht - Er hebben zich tot nu toe bijna 1000 vrijwilligers bij het Rode Kruis aangemeld om EHBO te verlenen bij festivals, evenementen en in noodsituaties. Daarmee zijn er nu in totaal zo'n 9000 EHBO'ers bij de hulporganisatie aangesloten.

Bevrijdings Festival Rotterdam  (118)crop.jpg
 

Het Rode Kruis is verheugd over het grote aantal aanmeldingen. Het is daarmee mogelijk om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen.

De komende tijd zijn er grote publiekstrekkers waarbij veel hulpverleners nodig zijn, zoals de Tour de France, Sail, de Nijmeegse Vierdaagse en de van Dam tot Dam loop. Bij de Vierdaagse worden bijvoorbeeld jaarlijks zo'n 600 hulpverleners ingezet. Daarnaast krijgt de hulporganisatie steeds meer verzoeken om bij kleinere evenementen de EHBO te verzorgen. Binnenkort zullen er al nieuwe hulpverleners worden ingezet bij Koningsdag op 27 april en Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei. Bij deze evenementen zullen honderden vrijwillige hulpverleners van het Rode Kruis de in het hele land eerste hulp posten bemannen.

 4daagse07.jpg

Het Rode Kruis deed onlangs een oproep voor 2000 nieuwe EHBO'ers. Daarvan zijn er nu al 1000 binnen.

Veel vrouwen en jonge mensen

Wat opvalt in de nieuwe aanmeldingen is dat de meerderheid vrouw is. Van de 974 zijn er 578 vrouw. Ook zijn onder de nieuwe EHBO'ers veel jonge mensen, zo' n 413 mensen zijn onder de 30. In Noord- en Zuid-Holland zijn de meeste aanmeldingen. Respectievelijk 203 en 186. Bij de steden gaat Amsterdam aan kop met 76 aanmeldingen. Daarna volgen Den Haag en Rotterdam met 37 en 32 aanmeldingen. In Groningen en Drenthe melden zich het minste aantal vrijwilligers. De hulporganisatie is nog opzoek naar 1000 meer vrijwilligers. Mensen met een EHBO diploma hebben daarbij de voorkeur.

NRK-928.jpg
 

De nieuwe hulpverleners zullen veel trainingen krijgen van het Rode Kruis.

52 uur per jaar

De hulpverleners moeten bereid zijn om zich 52 uur per jaar in te zetten voor de evenementenhulpverlening van het Rode Kruis. Deze vrijwilligers zullen wel een extra training krijgen van het Rode Kruis voor hulpverlening bij evenementen. De hulpverleners moeten onder meer kleine bloedingen, kneuzingen en schaaf- en snijwonden kunnen behandelen, maar ook niet wegdeinzen voor reanimaties. Verder trainen de hulpverleners op alcohol en drugsgebruik bij evenementen.

Eerste hulpverleners

Het Rode Kruis zoekt ook  Eerste Hulpverleners voor de Noodhulpteams die worden ingezet bij rampen en calamiteiten. Deze teams bestaan uit 8 vrijwillige hulpverleners die de verzorging van lichtgewonden bij een ramp of calamiteit voor hun rekening nemen. Om noodhulpvrijwilliger te kunnen worden moet eerst een speciale opleiding voor hulpverlening bij rampen en grootschalige incidenten worden afgerond. Om goed geoefend te blijven voor noodsituaties worden deze hulpverleners ook ingezet voor de Eerste Hulpverlening bij grotere evenementen.

‚Äč