Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Bijna een miljoen mensen bereikt met onderdak-hulpoperatie
25 maart 2010 |

Bijna een miljoen mensen bereikt met onderdak-hulpoperatie

Het onderdakcluster, dat wordt gecoördineerd door de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan (IFRC), is op weg naar 100 procent dekking, te bereiken op 1 mei - de oorspronkelijke streefdatum en het begin van de piekmaand van het Haïtiaanse regenseizoen.

 
"We bereiken gemiddeld bijna 100.000 mensen per week sinds de aardbeving", zei Gregg McDonald, leider van de IFRC cluster-coördinatieteam.
 
"De uitdagingen in Haïti zijn enorm," voegt McDonald toe. "Verlies van de belangrijkste overheidsinstanties, gebrek aan vervoer, puin in de straten, veiligheidskwesties.
 
"Tegen die achtergrond is dit een grote prestatie, en een weerspiegeling van de manier waarop de betrokken instanties samen hebben gewerkt."
 
Het uitdelen van noodonderdak is slechts een onderdeel van de hulp om de getroffen mensen het dreigende regenseizoen tegemoet te treden.
 
Andere maatregelen als onderdeel van de bredere ramp-paraatheid in Haïti zijn:
 
• Structurele evaluatie van de huizen die veilig zijn om naar terug te keren

• Verplaatsing van ontheemden naar veilige gebieden uit de buurt van
  overstroming-zones

• Opruimen van de gemeentelijke rioleringen in Port-au-Prince

• Verbeterde drainage en overstroming-resistente sanitaire voorzieningen in 
  bestaande kampen.
 
"Juist vanwege het snel naderende regenseizoen blijven we zo snel mogelijk de noodonderkomens distribueren ", aldus McDonald. "We zijn vastbesloten om de volledige dekking vóór 1 mei te halen, zo niet eerder."
 
"De regens gaan een enorme impact hebben, en omstandigheden zullen eerst verslechteren voordat ze weer beter worden."
 
"Iedereen die betrokken zijn bij de hulpverleningsoperatie doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat de mensen in Haiti zo goed voorbereid zijn als mogelijk is op het zware regenseizoen."
 
Er is ook een prototype "overgangs" huizen ontwikkeld: kleine, voornamelijk houten bouwwerken die goedkoop en gemakkelijk worden gebouwd, en mogelijk in grote aantallen. Maar van de weinige locaties die door de Haïtiaanse regering beschikbaar zijn gesteld voor mogelijke hervestiging, is er nog geen beschikbaar voor bebouwing.