Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Bijzondere Vaarten: "6.000 maal dank!"
24 augustus 2015 |

Bijzondere Vaarten: "6.000 maal dank!"

​#SAIL2015 - Het IJ lijkt tijdens SAIL 2015 wel een warm bad. En niet alleen doordat de zon tijdens de Bijzondere Vaart lustig schijnt. Maar vooral doordat 90 vrijwilligers van het Rode Kruis Amsterdam maar liefst 6.000 kwetsbare Amsterdammers een dag met een gouden randje bezorgen.

 

Bijzondere-vaart-opstap-640.png6.000 Deelnemers kregen vanwege hun leeftijd, handicap of isolement een uitnodiging om het varend spektakel tijdens SAIL 2015 te bewonderen.

"Kind, ik geniet zo ontzettend!" Dit is absoluut de meest gehoorde uitspraak tijdens de Bijzondere Vaarten die het Rode Kruis Amsterdam tijdens SAIL 2015 organiseert. En dit genieten geldt niet alleen voor de gasten. Ook de vrijwilligers en sponsors genieten enorm van de Bijzondere Vaart op het IJ.

24 Bijzondere Vaarten

Het is donderdagmiddag, de tweede dag van SAIL 2015. Aan de kade ligt de HM Jacqueline geduldig te wachten tot alle deelnemers aan boord zijn gebracht. Wie een plekje heeft bemachtigd, wacht een verzorgde lunch met spectaculair uitzicht. De Bijzondere Vaart gaat bijna beginnen als Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, even het woord neemt: "Als kleine jongen vond ik SAIL een geweldige belevenis. Dus je begrijpt hoe bijzonder het voor mij is om hier jaren later een Bijzondere Vaart te mogen meemaken. En daar komt nogal wat bij kijken. We tellen 3 schepen die samen 24 keer uitvaren en met hulp van 90 vrijwilligers in totaal 6.000 gasten een fantastische dag gaan bezorgen. Voordat ik jullie een plezierige vaart wens, wil ik iedereen hartelijk bedanken daarvoor."

Rolstoelen aan boord

Lisette de Graaf is één van de vele Rode Kruis-vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken. "Sommige gasten kijken al maanden uit naar deze dag. Zo zie je maar hoe je met een klein gebaar heel veel voor iemand kunt doen." Ook Jeroen Frieser vindt het geweldig om wat te kunnen doen voor zijn kwetsbare medemens: "Ik vind het een mooie uitdaging om vandaag alles op rolletjes te laten verlopen. Wat overigens best een ingewikkelde puzzel is met al die rolstoelen aan boord," lacht hij. En dan snelt hij er vandoor. Eén van de gasten moet even ondersteund worden bij het nemen van de trap.

Genieten op het achterdek

Op het achterdek van het ruime schip is het genieten geblazen. Sponsors Hans Verkoren en Cor van Zadelhoff bewonderen samen met Rode Kruis Amsterdam-voorzitter Paul Strengers en directeur Gijs de Vries het voorbijvarend moois. "6.000 Mensen dit geweldige evenement laten meebeleven, geeft me zoveel plezier", glundert Cor van Zadelhoff. Hans Verkoren knikt: "In mijn tijd als voorzitter van SAIL besloot ik met toenmalig burgemeester Ed van Thijn dat SAIL nooit een exclusief feest mocht worden. We hebben toen samen met het Rode Kruis deze speciale vaarten in het leven geroepen. Je kunt je voorstellen hoe trots ik ben dat ik deze Bijzondere Vaarten vandaag de dag mede mogelijk kan maken. Samen met mijn familie en vrienden, hoor. Want die dragen ook allemaal hun steentje bij." "Ik krijg een brok in mijn keel als ik om me heen kijk",  vervolgt Verkoren. "Wie durft nu nog te zeggen dat de maatschappij verhardt? Vandaag zijn honderden vrijwilligers op de been om dit mogelijk te maken. Dit vind ik zó geweldig!"

"Al die blije gezichten, daar doe ik het voor!"

De Bijzondere Vaarten zijn een sterk staaltje ondernemerschap van het Rode Kruis Amsterdam", aldus Gijs de Vries. "Want 8 sponsors vinden die bereid zijn om 6.000 mensen voor even uit hun isolement te halen, is een knappe prestatie. Het laat zien hoe inventief en barmhartig de mensen hier zijn." Tevreden kijkt voorzitter Paul Strengers naar 'zijn clubje' in actie. "Kijk toch eens hoeveel toegewijde vrijwilligers hier vandaag rondlopen. Hun plezier straalt ervan af. En het leukste is: dat maakt de deelnemers ook weer vrolijk. Al die blije gezichten, daar doe ik het voor!" En dan snelt hij er vandoor. Eén van de gasten, een mevrouw op leeftijd, is gestruikeld en ongelukkig terecht gekomen. Direct laat de Amsterdamse voorzitter zien dat zijn EHBO-skills nog helemaal up-to-date zijn. Gelukkig verschijnt er na de eerste schrik snel weer een lach op het gezicht van de dame. En zo bleef deze Bijzondere Vaart gelukkig toch nog een behouden vaart.

8 Sponsors

De 24 Bijzondere Vaarten zijn voortgekomen uit een samenwerking tussen het Rode Kruis Amsterdam, Stichting de Zonnebloem en zorginstelling Cordaan. De vaarten zijn mede mogelijk gemaakt door een achttal sponsors, te weten Stichting SAIL Amsterdam, Stadsdeel Amsterdam Noord, Cor van Zadelhoff Fonds, Hans en Tineke Verkoren, Luxury Hotels of Amsterdam, Staatsloterij, Rotary Nieuwendam en Supporters Club Oranje.

Geschreven door: Marieke Stegenga