Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Bike-teams Rode Kruis van grote waarde bij evenementen
4 mei 2016 |

Bike-teams Rode Kruis van grote waarde bij evenementen

#Evenementenhulp – Hij stak als eerste zijn vinger op toen het Rode Kruis vroeg welke vrijwilligers zouden willen helpen in het bike-team bij de Giro d’Italia. EHBO’er en wielerfan Rolf Agterhuis is er maar al te graag bij tijdens de proloog van de Italiaanse wielerkoers in Apeldoorn. Als vrijwilliger van het Rode Kruis bike-team fietst hij de hele dag waakzaam rondom het parcours van de tijdrit. “Op dit soort dagen leg ik wel 30 kilometer af op mijn fiets.”

Biketeam-EHBO-evenementen.jpgEen Rode Krui​s bike-team in actie

 

Terwijl de professionele wielrenners slechts een tijdrit van 10 kilometer afleggen, staat Rolf voor een veel grotere opgave. “Het vraagt best veel van je, zo’n hele dag bij het bike-team. Je moet een erg goede conditie hebben want je legt al snel 30 kilometer af én je moet ook nog flinke stukken in hoog tempo kunnen fietsen”, legt Zwollenaar Rolf Agterhuis uit.

Snel ter plaatse

Sinds 2013 is Rolf als fietsende hulpverlener actief binnen het Rode Kruis. De jaren daarvoor zette hij zich in als vrijwilliger bij de vaste EHBO-posten. Rolf heeft samen met zijn collega Arjan Riemens het EHBO-bike-team in Zwolle opgezet en is coördinator van zijn afdeling. Rolf is enthousiast dat hij de overstap heeft kunnen maken. “Het mooie van het bike-team is dat je rap ter plaatse kan zijn en het slachtoffer snel kan helpen. Vooral bij evenementen kan je als bike-team van hele grote waarde zijn”, aldus de Zwollenaar die samen collega Arjan een team vormt.  

Sfeer proeven tijdens evenementen

Rolf is blij dat hij tijdens de Giro d’Italia in Apeldoorn voor het Rode Kruis eerste hulp mag verlenen als biker. “Je krijgt in deze rol veel mee van het evenement. Je komt, in tegenstelling tot een hulpverlener bij een EHBO-post, op meerdere locaties. Je kan daardoor vaak ook beter de sfeer proeven, dat is altijd erg leuk.”

Rolf Agterhuis Biker Rolf Agterhuis en zijn collega Arjan bij de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn.

Goed getraind

Maar natuurlijk staat Rolf altijd paraat om hulp te verlenen als dat nodig is. Samen met zijn collega’s is hij getraind om in chaotische situaties snel te handelen en goed samen te werken. “Als Zwols bike-team hebben wij goede trainingen gekregen van de politiebikers. Wij weten hoe je je als bike-​team snel en slim verplaatst, maar hebben ook geleerd hoe je het beste heel langzaam kan fietsen, en dat is nog verrassend moeilijk in de praktijk”, vertelt hij.

Rolf Agterhuis kent de kneepjes van het medische vak als geen ander. Naast de gevolgde EHBO-cursussen en trainingen over evenementenhulpverlening is Rolf huisarts in opleiding. Natuurlijk geen vereiste om lid te worden van het EHBO-biketeam maar volgens Rolf komt het wel extra goed van pas. Hulpverleners op de fiets krijgen namelijk vaker te maken met ernstige verwondingen of situaties. “Omdat wij snel ter plaatse zijn worden wij vaak opgeroepen om in actie te komen bij bijvoorbeeld flauwtes. Soms blijkt dat iemand dan te weinig heeft gedronken maar het komt ook voor dat het slachtoffer een hartinfarct heeft. Wat dat betreft heb je als biker eerder te maken met ergere casussen dan bij een vaste EHBO-post van het Rode Kruis”, aldus Rolf. 

 

 

Voldaan gevoel wanneer je iemand kan helpen

“Ik krijg het meest een voldaan gevoel als het is gelukt om mensen met een flauwte weer op de been te helpen. Voor omstanders zien dit soort situaties er vaak beangstigend uit. Het is dan fijn als je iedereen weer rustig kan krijgen door het slachtoffer op te lappen waardoor diegene nog verder kan genieten van de rest van de dag. Daar doe je het voor.” 

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij net als Rolf hulp verlenen als vrijwilliger tijdens een evenement? Bekijk onze vacatures bij het Rode Kruis en meld je aan!

 

 

Artikel delen?