Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Blaren behandelen tijdens de opfriscursus
18 juli 2016 |

Blaren behandelen tijdens de opfriscursus

#Vierdaagse – Ruim zevenhonderd vrijwilligers van het Rode Kruis zijn al in Nijmegen gearriveerd. Vanaf morgen gaan zij er aan de slag om de wandelaars van de 100ste Nijmeegse Vierdaagse zoveel mogelijk helpen. Wat ze vooral zullen doen, is blaren prikken. Maar…hoe moest dat ook al weer? Na een jaar kan die kennis een beetje weggezakt zijn, vandaar dat er vandaag even een opfriscursus was.

foto blarenopfriscursus.jpg

Marcel legt vrijwilliger Bart uit hoe je een fixatiepleister kunt aanbrengen. (Foto: Peter Busscher)

Het is druk in het blarencentrum van het Rode Kruis. Tientallen Rode Kruis-vrijwilligers oefenen de verschillende technieken om blaren te behandelen. Belangrijk daarbij is vooral de fixatiepleister. Deze pleister wordt dit jaar pas voor de tweede keer gebruikt en kan zorgen voor een kortere behandelingstijd. Dit jaar wordt nog meer tijdwinst verwacht, vooral als hulpverleners de methode nog beter in de vingers hebben.

Fixatiepleisters

Er wordt dan ook druk geoefend met de fixatiepleisters van Hansaplast. Bijvoorbeeld door Esther Janssen (28). Ze is dit jaar voor de achtste keer blarenprikker voor het Rode Kruis. “Vorig jaar heb ik de fixatiepleister al gebruikt. Maar na een jaar was het wel weer even nodig om een opfriscursus te krijgen”, zegt de hulpverleenster. “Natuurlijk blijft het principe hetzelfde, maar deze pleister vormt net wat anders om de voet waardoor je meer moet knippen om de juiste vorm erin te krijgen.”

Schoenen uit

Voor Bram Hartveld (28) is het de eerste Vierdaagse als blarenprikker. Hij kan de uitleg van instructeur Marcel dan ook goed gebruiken. Maar vooral het oefenen vindt Bram handig. “Je leert het een stuk sneller als je het meteen in de praktijk kan brengen, dus ik ben blij met alle vrijwilligers hier die hun schoenen uitgedaan hebben. Ik ben benieuwd wie ik de komende dagen allemaal bij mijn bedje in het behandelcentrum krijg.”

Wil jij volgend jaar ook als vrijwilliger helpen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

 

 


 

Artikel delen?