Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Onder de indruk van Vierdaagse-virus" - blog 1
21 juli 2015 |

"Onder de indruk van Vierdaagse-virus" - blog 1

​#Vierdaagse - Persvoorlichter Iris van Deinse van het Rode Kruis is voor het eerst aanwezig bij de Nijmeegse Vierdaagse. Daar brengt ze de tijd door met Rode Kruis-vrijwilligers die hard aan het werk zijn. Ze kijkt haar ogen uit: "Het lijkt wel één grote reünie."


11722552_990409960979397_8919308239373395653_o.jpg

Als voorbereiding behandelen de vrijwilligers nepblaren. (Foto: Peter Busscher)

 

"Het is maandagochtend. Met makkelijke schoenen en een tas vol kleding zit ik in de trein naar Nijmegen. Naar de Vierdaagse om precies te zijn. Niet om te kijken of om mee te lopen, maar om mee te werken als persvoorlichter voor het Rode Kruis.

'Je zal je verbazen en je wordt binnen de kortste keren besmet met het Vierdaagse-virus', voorspellen vrijwilligers me als ik het Rode Kruis-hotel inloop. Hoewel, hotel? Eigenlijk slapen we met z'n allen in de schouwburg van Nijmegen. Deze is vorige week in enkele dagen omgetoverd tot Rode Kruis-hart: de plek waar de 600 vrijwilligers kunnen slapen en eten voor- en na een dag hard werken. De kleedkamers van artiesten zijn nu het domein van vele vrijwilligers: het staat vol met stapelbedden. En het mag op maandagochtend dan nog lang geen bedtijd zijn, binnen de kortste keren liggen ze er netjes opgemaakt bij. Want na maandag gaat het licht definitief uit in de kamer om de slapers zoveel mogelijk rust te gunnen.

Saamhorigheid

Zo rustig als het in de slaapzalen is, zo druk is het in de centrale ruimte. "Hé, jij ook hier? Leuk dat je er weer bent!", roepen mensen elkaar toe. Het lijkt wel één grote reünie. Ze willen van elkaar weten hoe het met hun familie gaat, er wordt geknuffeld en veel gelachen."
11713874_991200500900343_5635185751799157275_o.jpg

Iris is onder de indruk van al die vrijwilligers die hun vrije tijd opgeven om anderen te helpen. (Foto: Peter Busscher)

Nog even oefenen

 Maar er moet ook gewerkt worden. De deelnemers hebben nog geen stap gezet, maar er zijn al vele (nep)blaren behandeld. Ook deze maandag worden de technieken nogmaals goed herhaald en geoefend. Leukoplast, vette watten en fixatiepleisters zitten op de blaarloze voeten van de vrijwilligers, die zich maar al te graag even voordoen als slachtoffer.

Onder de indruk

Ik wist dat er honderden vrijwilligers zouden zijn, maar toch ben ik onder de indruk van de menigte. Zo ontzettend veel mensen die hun vrije tijd opgeven om anderen te helpen, om blaren te prikken. Of artsen en verplegers die vakantie opnemen om de lopers van de Vierdaagse vrijwillig te helpen. Ondanks het feit dat ze er geen cent voor krijgen, kriebelen hun handen om aan de slag te gaan. De spanning voor de grote dag van morgen is te voelen.  

foto 3 blog Iris.jpg 

De vrijwilligers gaan vol enthousiasme aan de slag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. (Foto: Peter Busscher)

Waarom deze mensen dit doen? Ik krijg vandaag vrijwel iedere keer hetzelfde antwoord. De vrijwilligers willen mensen helpen, maar tegelijkertijd word je ook gegrepen door het Vierdaagse virus: de gezelligheid en de saamhorigheid van deze mensen. Dat virus, daar kom je niet meer vanaf, schijnt. Ik vind het nu al leuk en ben benieuwd wanneer ik écht word besmet."