Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Buitenlandse Zaken steunt Rode Kruis voor hulp Somalië
14 april 2016 |

Buitenlandse Zaken steunt Rode Kruis voor hulp Somalië

#Droogte – Het Rode Kruis ontvangt €120.000,- van Het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp te verlenen in Somalië. Momenteel heerst hier extreme droogte als gevolg van El Niño, waardoor bijna 5 miljoen mensen kampen met acuut voedseltekort. Er is dringend behoefte aan voedselhulp en schoon drinkwater.

somalie.jpg
  Deze Somaliër gooit zijn dode geitje op de rest van de verleden veestapel. (Foto: Aapo Huhta, Finnish Red Cross)

Door El Niño heeft het een stuk minder geregend dan normaal en heerst er extreme droogte in Somalië. Dit heeft geleid tot vermindering van grasland, watertekorten, en veel doden onder de veestapel. In de regio’s Somaliland en Puntland zijn de problemen het grootst. De overheid stelde in januari 2016 vast dat deze gebieden in een noodsituatie verkeren. In totaal is 37% van de Somalische bevolking getroffen, wat neer komt op 4,7 miljoen mensen, waaronder ruim 300.000 kinderen onder de 5 jaar.

Noodhulp

Het Rode Kruis ondersteunt de meest kwetsbare bevolking tijdens deze aanhoudende droogte door hun gezondheid, voeding en de voedselveiligheid te verbeteren. Voedselhulp wordt gegeven door middel van cash transfers, zodat de meest kwetsbaren zelf voedsel kunnen kopen. De kinderen onder de 5 jaar die ondervoed zijn, worden behandeld en doorverwezen naar artsen. Ook wordt er gezorgd voor veilig drinkwater, onder meer in Somaliland en Puntland, en voorlichting gegeven over hygiëne.

El Niño

El Niño zorgt niet alleen in Somalië voor grote problemen. Ook Malawi, Ethiopië en Namibië zijn bijvoorbeeld getroffen door extreme weersomstandigheden als gevolg van het weerfenomeen. In Ethiopië kampen 10,2 miljoen mensende met voedseltekorten als gevolg van droogte en mislukte oogsten. Het Rode Kruis zorgt hier onder andere voor voedsel en bouwt zanddammen die drinkwater vasthouden.
De Nederlandse regering heeft eerder bijgedragen aan noodhulp van het Rode Kruis in Malawi, Namibië, Zimbabwe en Lesotho.

Jij kunt ook iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.


Artikel delen?