Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Burgerhulpnetwerk Ready2Help krijgt duizenden aanmeldingen
22 september 2015 |

Burgerhulpnetwerk Ready2Help krijgt duizenden aanmeldingen

​#Ready2Help - Het Rode Kruis is in hoogste staat van paraatheid door de enorme toestroom van vluchtelingen. Daarom hebben we Nederlanders opgeroepen zich aan te sluiten bij Ready2Help. Inmiddels is dit het burgerhulpnetwerk opgelopen tot 13.000 vrijwilligers, sinds maandag zijn er 6500 aanmeldingen bijgekomen.  “Ik zag een oproep op Facebook en besloot me meteen aan te melden”, zegt Ready2Helper Josje Bouwmeester (20). 
 

RH23.jpgJosje Bouwmeester (links) en Jeanine Quené (rechts) wachten de vluchtelingen op. Ze gaan kleding uitdelen die ze hebben ingepakt in de Welkom Winkel in Utrecht.

“Wij hebben het hier heel goed”, zegt Josje Bouwmeester, “dus waarom zouden we niet delen?” Haar vriendin Jeanine Quené (21) die zich ook heeft aangemeld voor Ready2Help beaamt dit. “Ik was geschokt door een fragment op televisie. Een vrouw had tijdens haar vlucht een baby gekregen. Na zes dagen liepen ze gewoon door met hun kindje. Ongelofelijk! Deze mensen hebben hulp nodig, daarom heb ik me aangemeld voor Ready2Help.”
  
Mensen die zich aanmelden bij Ready2Help krijgen per mail de vraag wanneer zij beschikbaar zijn. Vervolgens krijgen zij een sms-je met de aankondiging dat er een oproep per email wordt gedaan. Op dit moment zijn Ready2Helpers aan de slag in Zeeland en Midden-West-Brabant. In Zeeland helpen zij in de Welkom Winkels en als tolk tijdens de communicatie met vluchtelingen. In Midden-West-Brabant helpen zij in de Welkom Winkels. In Utrecht helpen ze ook in de Welkom Winkel en bij het distribueren van kleding aan de vluchtelingen.

RH22.jpg   De ingepakte kleding ligt te wachten op de distributie aan de vluchtelingen.


"Hij reed gewoon door!"

Ready2Helper Karlijn Janssen (20) heeft het druk. Ze vouwt warme kleding op en maakt er hoge stapels van. Afgelopen weekend kreeg ze een email en ze twijfelde geen seconde toen ze zich aanmeldde voor het helpen in de Welkom Winkel Utrecht. “Ik ben bij Ready2Help gegaan omdat ik de vluchtelingen een warm welkom wil geven. Ik hoop dat ze zich hier veiliger gaan voelen”, legt ze uit. Net zoals Josje en Jeanine is zij geschokt door de beelden in de media.

“Ik las op internet een verhaal over een vluchtelingentransport naar Duitsland. Zo’n veertig vluchtelingen zaten in een vrachtwagen zonder eten en drinken. Hun ontlasting konden ze ook niet doen.” De emotie is duidelijk te horen in Karlijns stem. “Er gingen gewoon mensen dood en die chauffeur wilde niet stoppen! Ik kan me niet beseffen hoe heftig dat is.”

R2344.jpg  Wil jij net als Karlijn Janssen ook Ready2Helper worden? Klik hier.

60 Miljoen mensen op de vlucht

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.


Wil jij spullen afleveren of vrijwilliger worden in één van onze Welkom Winkels? Klik hier

Naar dit artikel wordt verwezen vanaf de landingspagina van het Rode Kruis-jaarverslag 2015. Ga terug naar het jaarverslag 2015.