Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Campagne "Handen af van onze hulpverlener" krijgt vervolg
20 december 2012 |

Campagne "Handen af van onze hulpverlener" krijgt vervolg

Meer respect en waardering voor hulpverleners. Daar draait het om in de campagne ‘Handen af van onze hulpverlener’, die SIRE vandaag overdraagt aan de stichting Hulp voor Hulpverleners. De stichting wil deze campagne jaarlijks herhalen, omdat ruim 75% van de hulpverleners als brandweer, politie en ambulancepersoneel tijdens het werk te maken heeft met verbaal geweld of bedreigingen. Het Rode Kruis ondersteunt het gedachtegoed van deze campagne.

Geweld tegen hulpverleners van het Rode Kruis

Hulpverleners, maar ook vrijwilligers van het Rode Kruis worden steeds vaker aangevallen tijdens hun werk. Sinds het conflict in Syrië zijn er negen vrijwilligers tijdens hun werk doodgeschoten, en ontzettend veel gewond geraakt. Ook in Israël, Pakistan en Libië waren de afgelopen tijd doden en gewonden onder onze hulpverleners te betreuren. Het ging in alle gevallen om personeel van het Rode Kruis met duidelijk gemarkeerde kleding en voertuigen. 

Maar ook in Nederland kunnen hulpverleners van het Rode Kruis de dupe worden van geweld tijdens het werk. Het Rode Kruis heeft immers ook in Nederland een ondersteunende rol bij grootschalige hulpverlening. De sfeer kan in Nederland ook heel grimmig worden, zoals bij de rellen in Haren, tijdens oud en nieuw en rond voetbalwedstrijden. Hulpverleners die gewond raken of worden gedood zijn niet meer in staat anderen te helpen.

Handen af van onze hulpverlener​

Het Rode Kruis veroordeelt vanuit haar grondbeginselen geweld tegen hulpverleners, maakt zich hard voor een veilige toegang tot zorg in binnen- en buitenland en staat voor medemenselijkheid. Het wil daarom bijdragen aan rugdekking en support voor hulpverleners, en aan afname van geweld, hinderingen tijdens hulpverlening en onbegrip.  ​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​Hulpverlener.jpeg